Vyučující
|
-
Urbánková Lucie, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Okruhy otázek ke SZZ: 1. Stavba a funkce kůže. Epidermis a její struktura. Keratinocyty a jejich vývoj; ostatní buňky v epidermis. 2. Dermis a subcutis. Struktura a funkce dermis. Kolagen a elastin. Tekuté pojivo. Podkožní vazivo. Potní a mazové žlázy. 3. Bariérová funkce pokožky. Stratum corneum - struktura a funkce. Lipidy ve stratum corneum. Ochrana organismu před vnějším prostředím. Regulace homeostázy. 4. Transdermální penetrace Cesty transdermální penetrace. Faktory ovlivňující penetraci. Metody zlepšení penetrace. Enhancery. Hodnocení penetrace. 5. Stárnutí kůže. Intrinsické a extrinsické stárnutí kůže. Faktory ovlivňující stárnutí kůže. Teorie stárnutí. Molekulární mechanismy stárnutí. Změny v epidermis, dermis a hypodermis. 6. Formy kosmetických prostředků. Lotiony, gely, emulze, pěny, tyčinky a tužky. 7. Funkční kosmetika I. Přípravky pro čištění a ošetřování pokožky (Skin care produkty). Prostředky na bázi mýdel, tenzidů a rozpouštědel. 8. Funkční kosmetika II. Deodoranty a antiperspiranty. Dekorativní kosmetika. Typy, funkce, formy. Základní materiály dekorativní kosmetiky. 9. Voda v kůži a funkční látky v KP. Obsah vody v kůži a její funkce. Humektanty. Filmogenní látky. Ceramidy. Hydroxykyseliny a chemický peeling 10. Kosmetické materiály tukové povahy. Funkce lipidů v kosmetických prostředcích. Tuky, vosky, estery, uhlovodíky. 11. Kosmeceutika. Stárnutí a kyslíkové radikály, antioxidanty. Vitaminy. Peptidy jako kosmeceutika. Růstové faktory. 12. Mikrobiom kůže Kůže jako prostředí pro mikroorganismy. Rezidentní a tranzientní mikroorganismy. 13. Konzervace kosmetických přípravků. Konzervační strategie. Konzervanty v KP. Výběr konzervační přísady pro KP. 14. UV záření a kůže. Vliv UV záření na kůži. Fotoprotekce a UV filtry v KP. 15. Vonné látky v kosmetice. Vlastnosti vonných látek. Přírodní a syntetické odoranty. Parfémování výrobků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
DE NAVARRE, M.G., SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. 4th Ed.. Carol Stream, IL: Allured Books, 2009. ISBN 9781932633481.
-
Förster, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. M. Dekker, Inc., 2002.
-
Krejčí, J. Kosmetika a kosmetologie. Učební text.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2012.
-
Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.
-
PAYE, M., BAREL, A.O., MAIBACH, H.I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 1574448242.
-
SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. Allured Publ. Corp., New York, 2008.
|