Předmět: Kosmetika a kosmetologie

« Zpět
Název předmětu Kosmetika a kosmetologie
Kód předmětu TUTTTK/TZKAK
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Urbánková Lucie, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Okruhy otázek ke SZZ: 1. Stavba a funkce kůže. Epidermis a její struktura. Keratinocyty a jejich vývoj; ostatní buňky v epidermis. 2. Dermis a subcutis. Struktura a funkce dermis. Kolagen a elastin. Tekuté pojivo. Podkožní vazivo. Potní a mazové žlázy. 3. Bariérová funkce pokožky. Stratum corneum - struktura a funkce. Lipidy ve stratum corneum. Ochrana organismu před vnějším prostředím. Regulace homeostázy. 4. Transdermální penetrace Cesty transdermální penetrace. Faktory ovlivňující penetraci. Metody zlepšení penetrace. Enhancery. Hodnocení penetrace. 5. Stárnutí kůže. Intrinsické a extrinsické stárnutí kůže. Faktory ovlivňující stárnutí kůže. Teorie stárnutí. Molekulární mechanismy stárnutí. Změny v epidermis, dermis a hypodermis. 6. Formy kosmetických prostředků. Lotiony, gely, emulze, pěny, tyčinky a tužky. 7. Funkční kosmetika I. Přípravky pro čištění a ošetřování pokožky (Skin care produkty). Prostředky na bázi mýdel, tenzidů a rozpouštědel. 8. Funkční kosmetika II. Deodoranty a antiperspiranty. Dekorativní kosmetika. Typy, funkce, formy. Základní materiály dekorativní kosmetiky. 9. Voda v kůži a funkční látky v KP. Obsah vody v kůži a její funkce. Humektanty. Filmogenní látky. Ceramidy. Hydroxykyseliny a chemický peeling 10. Kosmetické materiály tukové povahy. Funkce lipidů v kosmetických prostředcích. Tuky, vosky, estery, uhlovodíky. 11. Kosmeceutika. Stárnutí a kyslíkové radikály, antioxidanty. Vitaminy. Peptidy jako kosmeceutika. Růstové faktory. 12. Mikrobiom kůže Kůže jako prostředí pro mikroorganismy. Rezidentní a tranzientní mikroorganismy. 13. Konzervace kosmetických přípravků. Konzervační strategie. Konzervanty v KP. Výběr konzervační přísady pro KP. 14. UV záření a kůže. Vliv UV záření na kůži. Fotoprotekce a UV filtry v KP. 15. Vonné látky v kosmetice. Vlastnosti vonných látek. Přírodní a syntetické odoranty. Parfémování výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • DE NAVARRE, M.G., SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. 4th Ed.. Carol Stream, IL: Allured Books, 2009. ISBN 9781932633481.
  • Förster, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. M. Dekker, Inc., 2002.
  • Krejčí, J. Kosmetika a kosmetologie. Učební text.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2012.
  • Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.
  • PAYE, M., BAREL, A.O., MAIBACH, H.I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 1574448242.
  • SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. Allured Publ. Corp., New York, 2008.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr