Předmět: Biomakromolekuly

« Zpět
Název předmětu Biomakromolekuly
Kód předmětu TUTTTK/TZBMA
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janiš Rahula, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Okruhy otázek ke SZZ: 1. Význam, funkce a rozdělení biomakromolekul. Nukleové kyseliny. Definice, vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. Význam a rozdělení biopolymerů. Ribonukleová a deoxyribonukleová kyselina. 2. Chemie proteinů. Definice a význam proteinů. Aminokyseliny, peptidová vazba, přírodní peptidy. 3. Struktura proteinů. Základní klasifikace proteinů. Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura. Svinování a denaturace proteinů. 4. Metody stanovení proteinů. Izolace a purifikace proteinu pro jeho stanovení. Metody charakterizace a identifikace proteinů. 5. Kolagen. Aminokyselinové složení. Charakterizace struktury. Přirozené síťování a změny kolagenu během stárnutí. 6. Fibrilární a globulární proteiny. Keratin, elastin. Myoglobin, hemoglobin, myosin, aktin. 7. Enzymy. Definice a vlastnosti enzymů. Názvosloví a klasifikace enzymů. Kofaktory. Mechanismus působení. Kofaktory. 8. Kinetika enzymů. Kinetika enzymových reakcí a faktory ovlivňující kinetiku. Inhibice enzymové kinetiky. Aplikace enzymů v praxi. 9. Chemie sacharidů. Klasifikace a vlastnosti sacharidů. Reaktivita sacharidů. 10. Monosacharidy a jejich deriváty. Redukující a neredukující sacharidy. Glykosidová vazba. Disacharidy a cyklodextriny. 11. Polysacharidy rostlinného původu. Škrob a celulosa. Jejich vlastnosti a aplikace. 12. Polysacharidy živočišného původu. Kyselina hyaluronová, chitosan. Jejich vlastnosti a aplikace. 13. Hydrokoloidy a jejich aplikace. Alginát sodný, pektin, xanthanová guma. Příprava a vlastnosti hydrogelů.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BRÄNDÉN, C.I., TOOZE, J. Introduction to Protein Structure. Garland Pub, 1999.
  • JANIŠ, R. Technologie bílkovin.
  • Mládek, M. a kol. Zpracování odpadů kožedělného průmyslu;SNTL Praha;. 1971.
  • MOKREJŠ, P., LANGMAIER, F. Aplikace přírodních polymerů. UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
  • VODRÁŽKA, Z. Biochemie [1]. Praha. Academia, 1992. 184 s.
  • VOET, D. and VOET, J.G. Biochemie. Victoria publishing, a.s. Praha, 1995.
  • WALSH, G. Proteins: Biochemistry and Biotechnology. John Wiley & Sons, 2002. ISBN 0-471-8997-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr