Vyučující
|
-
Janiš Rahula, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Okruhy otázek ke SZZ: 1. Význam, funkce a rozdělení biomakromolekul. Nukleové kyseliny. Definice, vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. Význam a rozdělení biopolymerů. Ribonukleová a deoxyribonukleová kyselina. 2. Chemie proteinů. Definice a význam proteinů. Aminokyseliny, peptidová vazba, přírodní peptidy. 3. Struktura proteinů. Základní klasifikace proteinů. Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura. Svinování a denaturace proteinů. 4. Metody stanovení proteinů. Izolace a purifikace proteinu pro jeho stanovení. Metody charakterizace a identifikace proteinů. 5. Kolagen. Aminokyselinové složení. Charakterizace struktury. Přirozené síťování a změny kolagenu během stárnutí. 6. Fibrilární a globulární proteiny. Keratin, elastin. Myoglobin, hemoglobin, myosin, aktin. 7. Enzymy. Definice a vlastnosti enzymů. Názvosloví a klasifikace enzymů. Kofaktory. Mechanismus působení. Kofaktory. 8. Kinetika enzymů. Kinetika enzymových reakcí a faktory ovlivňující kinetiku. Inhibice enzymové kinetiky. Aplikace enzymů v praxi. 9. Chemie sacharidů. Klasifikace a vlastnosti sacharidů. Reaktivita sacharidů. 10. Monosacharidy a jejich deriváty. Redukující a neredukující sacharidy. Glykosidová vazba. Disacharidy a cyklodextriny. 11. Polysacharidy rostlinného původu. Škrob a celulosa. Jejich vlastnosti a aplikace. 12. Polysacharidy živočišného původu. Kyselina hyaluronová, chitosan. Jejich vlastnosti a aplikace. 13. Hydrokoloidy a jejich aplikace. Alginát sodný, pektin, xanthanová guma. Příprava a vlastnosti hydrogelů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BRÄNDÉN, C.I., TOOZE, J. Introduction to Protein Structure. Garland Pub, 1999.
-
JANIŠ, R. Technologie bílkovin.
-
Mládek, M. a kol. Zpracování odpadů kožedělného průmyslu;SNTL Praha;. 1971.
-
MOKREJŠ, P., LANGMAIER, F. Aplikace přírodních polymerů. UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
-
VODRÁŽKA, Z. Biochemie [1]. Praha. Academia, 1992. 184 s.
-
VOET, D. and VOET, J.G. Biochemie. Victoria publishing, a.s. Praha, 1995.
-
WALSH, G. Proteins: Biochemistry and Biotechnology. John Wiley & Sons, 2002. ISBN 0-471-8997-0.
|