|
Vyučující
|
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
|
Obsah předmětu
|
- Charakterizace tuků a tenzidů, obecná klasifikace lipidů a tenzidů. - Povrchové napětí, energie, fázové rozhraní, fyzikální charakteristiky PAL. - Anionické tenzidy, vlastnosti, mýdla, sulfáty, sulfonáty. - Kationické a amfoterní tenzidy. - Disperzní soustavy, pěny, suspenze, solubilizace, detergence. - Emulze, typy, stabilita. - Potravinářské využití tenzidů. - Chemie tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce a karboxylové skupiny. - Oxidace tuků a olejů. - Suroviny a základní technologie výroby tuků a olejů. - Chemická rafinace olejů. - Biochemie tuků a význam ve výživě. - Analýza tuků a tenzidů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalost organické chemie. |
| Znalost organické chemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| klasifikovat povrchově aktivní látky. |
| klasifikovat povrchově aktivní látky. |
| objasnit složení detergentů a jejich praktický význam. |
| objasnit složení detergentů a jejich praktický význam. |
| charakterizovat tuky/oleje, znát jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti. |
| charakterizovat tuky/oleje, znát jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti. |
| vysvětlit postup výroby a úpravy tuků/olejů. |
| vysvětlit postup výroby a úpravy tuků/olejů. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| znát využití běžných surfaktantů a emulgátorů v praxi. |
| znát využití běžných surfaktantů a emulgátorů v praxi. |
| vysvětlit souvislost mezi složením/vlastnostmi jednotlivých tuků/olejů a jejich použitím. |
| vysvětlit souvislost mezi složením/vlastnostmi jednotlivých tuků/olejů a jejich použitím. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Laborování |
| Laborování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Analýza výkonů studenta |
| Analýza výkonů studenta |
| Známkou |
| Známkou |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
Akoh, C.C., Min, D.B. (Ed.). Food Lipids. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
-
Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA.
-
Velíšek, J. Chemie potravin 1. Vyd. 1.. Tábor: OSSIS, 1999.
|