Předmět: Mikrobiologie pro kosmetiku a biomateriály

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie pro kosmetiku a biomateriály
Kód předmětu TUTTTK/TP7MK
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
  • Růžička Jan, doc. RNDr. Ph.D.
  • Čermáková Iva, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Prokaryotické mikroorganizmy významné pro kosmetiku a biomateriály. 2. Eukaryotické mikroorganizmy významné pro kosmetiku a biomateriály. 3. Mikrobiální katabolizmus a anabolizmus. Procesy významné pro kažení a výrobu kosmetických přípravků. 4. Růst a množení mikroorganizmů. Biofilm. 5. Faktory ovlivňující růst mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 6. Základy biotechnologií. Biotechnologická produkce kosmetických surovin. 7. Mikrobiologická kvalita kosmetických přípravků. Odběr a zpracování vzorků pro mikrobiologickou analýzu. 8. Metody detekce mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 9. Mikrobiální rizika výroby kosmetických surovin a přípravků. 10. Hygiena a sanitace při výrobě kosmetických přípravků. Kontrola kontaminace průmyslových provozů. 11. Základní principy sterilizace. Metody a postupy. Dezinfekce a dezinfekční látky. 12. Konzervace kosmetických přípravků. Zdroje mikrobiální kontaminace. Přehled konzervačních přísad. 13. Výběr konzervační látky, design konzervačního systému. Konzervace a kontaktní dermatitidy. 14. Fyziologická a patogenní mikroflóra kůže.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 23 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Obecná mikrobiologie
Obecná mikrobiologie
Výsledky učení
Významné vlastnosti bakterií, kvasinek a plísní z pohledu jejich schopnosti poškozovat produkty kosmetického průmyslu a biomateriály
Významné vlastnosti bakterií, kvasinek a plísní z pohledu jejich schopnosti poškozovat produkty kosmetického průmyslu a biomateriály
Nejvýznamnější produkční vlastnosti mikroorganismů
Nejvýznamnější produkční vlastnosti mikroorganismů
Základní zdroje mikrobiálních kontaminací ve výrobě kosmetických produktů a biomateriálů
Základní zdroje mikrobiálních kontaminací ve výrobě kosmetických produktů a biomateriálů
Základní možnosti omezení výskytu mikroorganismů v průběhu výroby a ve výrobcích
Základní možnosti omezení výskytu mikroorganismů v průběhu výroby a ve výrobcích
Konzervační prostředky a způsoby konzervace výrobků
Konzervační prostředky a způsoby konzervace výrobků
Odborné dovednosti
Vyhledání odborných informací potřebných pro daný obor v českém i anglickém jazyce
Vyhledání odborných informací potřebných pro daný obor v českém i anglickém jazyce
Příprava odborné prezentace na vybrané téma v rámci zaměření oboru
Příprava odborné prezentace na vybrané téma v rámci zaměření oboru
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • ANEJA, K.R., JAIN, P., ANEJA, R. A. Textbook of Basic and Applied Microbiology. New Delhi: New Age Int'l (P), 2009. ISBN 8122423671.
  • BAIRD, R.M., BLOOMFIELD, S.F. Microbial Quality Assurance in Cosmetics, Toiletries and Non-Sterile Pharmaceuticals. 2nd Ed.. Bristol, PA: Taylor & Francis, 1996. ISBN 0748404376.
  • GEIS, P.A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 9780849314537.
  • SEDLÁČEK, I. Taxonomie prokaryot. Brno: MU, 2007. ISBN 978-80-210-4207-0.
  • SCHINDLER, J. a kol. Rukověť autora testových úloh. . Praha: Centrum zjišťování výsledků testování, 2006. ISBN 80-239-7111-5.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr