Předmět: Základy analýzy a zkušebnictví

« Zpět
Název předmětu Základy analýzy a zkušebnictví
Kód předmětu TUTTTK/TP6ZA
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
  • Urbánková Lucie, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Kosmetické přípravky (KP), základy legislativy - Zdravotnické prostředky a biomateriály, základy legislativy. - Odběr, úprava a zpracování vzorků. - Fyzikálně-chemické metody v analýze biomateriálů a KP. - Základy potenciometrie, konduktometrie a viskozimetrie - Chromatografické metody, princip, základní pojmy, typy chromatografických metod. - Kapalinová a plynová chromatografie, praktické provedení, instrumentace. - Optické metody - základní pojmy, rozdělení. - Spektroskopické metody, základy, principy, spektroskopie v UV-Vis a IR oblasti. - Refraktometrie a polarimetrie - Metody pro charakterizaci disperzních systémů (nefelometrie a turbidimetrie). - Principy zkoušení biomateriálů - povrchové a objemové vlastnosti. - Metody pro stanovení bezpečnosti biomateriálů a KP (požadavky na biokompatibilitu). - Metody pro stanovení účinnosti KP.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti fyzikální chemie.
Základní znalosti fyzikální chemie.
Výsledky učení
Vysvětlit legislativní rámec platný pro kosmetické přípravky a zdravotnické prostředky
Vysvětlit legislativní rámec platný pro kosmetické přípravky a zdravotnické prostředky
Objasnit principy chromatografických metod včetně instrumentace a vyhodnocení
Objasnit principy chromatografických metod včetně instrumentace a vyhodnocení
Objasnit základy a provedení spektroskopických metod (UV-Vis a IR spektroskopie)
Objasnit základy a provedení spektroskopických metod (UV-Vis a IR spektroskopie)
Vysvětlit principy metod pro stanovení účinnosti a bezpečnosti kosmetických přípravků
Vysvětlit principy metod pro stanovení účinnosti a bezpečnosti kosmetických přípravků
Doložit znalost základních metod pro charakterizaci biomateriálů
Doložit znalost základních metod pro charakterizaci biomateriálů
Odborné dovednosti
Provést analýzu pomocí HPLC a zhodnotit získané výsledky
Provést analýzu pomocí HPLC a zhodnotit získané výsledky
Provést analýzu pomocí plynové chromatografie a zhodnotit získané výsledky
Provést analýzu pomocí plynové chromatografie a zhodnotit získané výsledky
Používat UV-Vis spektroskopii pro stanovení koncentrace látek
Používat UV-Vis spektroskopii pro stanovení koncentrace látek
Posoudit vliv složení komerčních krémů na hydrataci a pH pokožky
Posoudit vliv složení komerčních krémů na hydrataci a pH pokožky
Připravit lipozomy stabilizované vybranými typy fosfolipidů
Připravit lipozomy stabilizované vybranými typy fosfolipidů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza výkonů studenta
Známkou
Známkou
Analýza výkonů studenta
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • AGRAWAL, C.M., ONG, J.L., APPLEFORD, M.R., MANI, G. Introduction to Biomaterials. Basic Theory with Engineering Applications.. Cambridge: Cambridge University Press, 2014. ISBN 978-0-521-11690-9.
  • BANDYOPADHYAY, A., BOSE, S. Characterization of Biomaterials.. Amsterdam: Elsevier, 2013. ISBN 9780124158009.
  • CHURÁČEK, J. a kol. Analytická separace látek. Praha: SNTL, 1990. ISBN 80-03-00569-8.
  • KLOUDA, P. Moderní analytické metody. Ostrava, 2003. ISBN 80-86369-07-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr