Předmět: Technologie výroby kosmetiky

« Zpět
Název předmětu Technologie výroby kosmetiky
Kód předmětu TUTTTK/TP5TK
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Egner Pavlína, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do problematiky. - Kosmetická vehikula a jejich funkce. - Klasifikační systémy vehikul. - Chemické a fyzikální pojmy v kosmetice. - Pěny, jejich charakteristika a klasifikace. - Emulze, typy emulzí. - Emulgátory a jejich role pří výrobě emulzí. - Příprava emulzí, základní zařízení. - Reologie emulzí, vliv složení. - Stabilita emulzí, možnost jejího ovlivňování. - Metody stanovení velikostí částic emulzí. - Mikroemulze a nanoemulze. - Dekorativní kosmetika I - tyčinky, tužky a pasty jako kosmetické formy. - Dekorativní kosmetika II - pudry, práškové základy.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
klasifikovat základní kosmetická vehikula, včetně znalostí jejich funkcí
klasifikovat základní kosmetická vehikula, včetně znalostí jejich funkcí
vymezit základních legislativní požadavky na kosmetické přípravky, včetně surovinové základny
vymezit základních legislativní požadavky na kosmetické přípravky, včetně surovinové základny
popsat základní zařízení pro výrobu emulzí, jejich vlastní výrobě a vlastnostech, včetně stability
popsat základní zařízení pro výrobu emulzí, jejich vlastní výrobě a vlastnostech, včetně stability
orientovat se ve výrobcích dekorativní kosmetiky, včetně jejich výroby a ověřování jejich vlastností
orientovat se ve výrobcích dekorativní kosmetiky, včetně jejich výroby a ověřování jejich vlastností
zhodnotit přípravky aerosolového typu, včetně jejich výroby, testování a legislativních požadavků
zhodnotit přípravky aerosolového typu, včetně jejich výroby, testování a legislativních požadavků
Odborné dovednosti
je schopen určit správný typu emulze a vyrobit mikroemulze
je schopen určit správný typu emulze a vyrobit mikroemulze
vyrobit kosmetický gel a ověřit jeho základní vlastnosti
vyrobit kosmetický gel a ověřit jeho základní vlastnosti
připravit emulze typu o/v pomocí systému dvou emulgátorů
připravit emulze typu o/v pomocí systému dvou emulgátorů
regulovat a změřit viskozitu přípravku oplachové kosmetiky
regulovat a změřit viskozitu přípravku oplachové kosmetiky
vyrobit tekuté mýdlo a stanovit jeho základní charakteristiky
vyrobit tekuté mýdlo a stanovit jeho základní charakteristiky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BAREL, A.O., PAYE, M., MAIBACH, H.I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Marcel Dekker, 2001. ISBN 0-8247-0292-1.
  • BAUMAN, L. Cosmetic Dermatology Principles and Practice, 2nd ed.. US: The McGraw-Hill Companies, 2009. ISBN 978-0-07-149062-7.
  • DRAELOS, Z.D., THAMAN, L.A. Cosmetic Formulation of Skin Care Products - Cosmetic Science and Technology, vol. 30. Jungermann Associates, Arizona, 2006.
  • EGNER, P. Kosmetické technologie. Zlín: UTB Zlín, 2015.
  • Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.
  • TOEDT, J., KOZA, D., CLEEF-TOEDT, K. Chemical Composition of Everyday Products. Greenwood Press, Connecticut, 2005.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr