Předmět: Chemie a technologie lipidů I

« Zpět
Název předmětu Chemie a technologie lipidů I
Kód předmětu TUTTTK/TP5CL
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
  • Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Lipidy. Definice, rozdělení, základní chemické a fyzikální vlastnosti. - Mastné kyseliny jako základní složky lipidů. - Tuky a oleje. Fyzikální a chemické charakteristiky. - Oleje a tuky pro kosmetické účely. - Surové oleje, zdroje, způsoby získávání. - Rafinace olejů, sled operací a jejich provedení. -Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení. - Interesterifikace. Typy interesterifikací, použití interesterifikovaných tuků. - Rostlinné a živočišné vosky. Složení, vlastnosti a použití. - Syntetické estery lipidní povahy. Vlastnosti a použití. - Heterolipidy, klasifikace, složení a vlastnosti. - Fosfolipidy. - Lipidy v kůži. Bariérové lipidy. - Využití lipidů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
klasifikovat mastné kyseliny a popsat jejich vlastnosti
klasifikovat mastné kyseliny a popsat jejich vlastnosti
klasifikovat a charakterizovat lipidy a popsat jejich vlastnosti
klasifikovat a charakterizovat lipidy a popsat jejich vlastnosti
charakterizovat homolipidy (acylglyceroly, vosky), jejich složení, vlastnosti a použití
charakterizovat homolipidy (acylglyceroly, vosky), jejich složení, vlastnosti a použití
vysvětlit postup výroby a úprav tuků/olejů
vysvětlit postup výroby a úprav tuků/olejů
charakterizovat heterolipidy včetně lipidů v kůži
charakterizovat heterolipidy včetně lipidů v kůži
Odborné dovednosti
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam
vyhodnotit měření bodu tání a křivky tuhnutí tuků
vyhodnotit měření bodu tání a křivky tuhnutí tuků
provést a vyhodnotit analýzu směsi lipidů pomocí TLC
provést a vyhodnotit analýzu směsi lipidů pomocí TLC
zjistit množství nezmýdelnitelných látek v tuku
zjistit množství nezmýdelnitelných látek v tuku
vysvětlit průběh oxidace olejů
vysvětlit průběh oxidace olejů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • FÖRSTER, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. Marcel Dekker, Inc., New York, 2002. ISBN 0-8247-0664-1.
  • GUNSTONE, F.D. The Chemistry of Oils and Fats. Blackwell Publishing Ltd, 2004. ISBN 1-4051-1626-9.
  • KADLEC, P. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin, vyd. 1.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 9788074181450.
  • KARLESKIND, A. Oils and Fats Manual: A Comprehensive Treatise. Properties, Production, Applications, vol. 1.2. Paris: Technique et documentation, 1996. ISBN 2743000872.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr