Předmět: Hygiena práce

« Zpět
Název předmětu Hygiena práce
Kód předmětu TUTTTK/TP1HP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pavlačková Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní pojmy a definice (životní prostředí, pracovní prostředí, zdraví, hygiena, hygiena práce, hygienické limity, zdraví a práce). 2. Faktory pracovního prostředí (fyzikální, chemické, biologické, technické, společensko-ekonomické faktory, rizikové faktory pracovního prostředí, kategorizace prací). 3. Mikroklimatické podmínky na pracovišti (teplota, vlhkost, tlak vzduchu, hygienické požadavky na mikroklima). 4. Fyziologie práce (svalová činnost, fyzická namáhavost práce, pracovní výkon, nadměrné jednostranné zatěžování, manipulace s břemeny, testy používané ve fyziologii práce). 5. Fyziologie práce (psychická pracovní zátěž, vnucené tempo, monotonie, časový tlak, třísměnný provoz, nepřetržitý provoz, noční práce, práce s převahou zatížení smyslových orgánů). 6. Režim práce a odpočinku (pracovní doba, pracovní přestávky, odpočinek, únava). 7. Záření (neonizující, ionizující). 8. UV protekce, laserová bezpečnost 9. Optické podmínky na pracovišti (intenzita osvětlení, jas, kontrast, plasticita osvětlení, barevnost, typy osvětlení). 10. Akustické podmínky na pracovišti (fyzikální podstata hluku a jeho působení na člověka, metody stanovení a hlukové limity, vibrace). 11. Účinky škodlivin na lidský organismus (prach, chemické látky, brány vstupu, organizační a technická opatření). 12. Hygiena kosmetických služeb a výroby kosmetických přípravků (základní legislativa) 13. Základy aplikované ergonomie (ergonomie pracovního místa, pracovní poloha, pracovní rovina). 14. Nemoci z povolání (definice podle WHO, odpovědnost zaměstnavatele, náhrady pracovníka, kategorizace nemocí z povolání).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Nácvik pohybových a pracovních dovedností, Praktické procvičování
  • Semestrální práce - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 48 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie.
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie.
Výsledky učení
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle
charakterizovat faktory pracovního prostředí
charakterizovat faktory pracovního prostředí
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka
charakterizovat režim práce a odpočinku
charakterizovat režim práce a odpočinku
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště
Odborné dovednosti
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Přednášení
Přednášení
Odborné dovednosti
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Známkou
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Doporučená literatura
  • e-learningové texty.
  • Bencko. Hygiena. Praha, 2002. ISBN 80-71845-551-5.
  • DRAHOŇOVSKÁ, H., PRIBÁŇOVÁ, H. Manuál prevence v lékařské praxi: díl III.. Praha SZÚ, 1996. ISBN 80-7168-302-7.
  • H.L.M., MOSTER, M.A., HOLAH, J. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, BocaRaton, 2005.
  • Chundela L. Ergonomie. Praha, 2015. ISBN 978-80-01-05173-3.
  • MÁLEK, B. a kol. Hygiena práce. 2. vyd.. Praha: Sobotáles, 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr