Vyučující
|
-
Pavlačková Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy a definice (životní prostředí, pracovní prostředí, zdraví, hygiena, hygiena práce, hygienické limity, zdraví a práce). 2. Faktory pracovního prostředí (fyzikální, chemické, biologické, technické, společensko-ekonomické faktory, rizikové faktory pracovního prostředí, kategorizace prací). 3. Mikroklimatické podmínky na pracovišti (teplota, vlhkost, tlak vzduchu, hygienické požadavky na mikroklima). 4. Fyziologie práce (svalová činnost, fyzická namáhavost práce, pracovní výkon, nadměrné jednostranné zatěžování, manipulace s břemeny, testy používané ve fyziologii práce). 5. Fyziologie práce (psychická pracovní zátěž, vnucené tempo, monotonie, časový tlak, třísměnný provoz, nepřetržitý provoz, noční práce, práce s převahou zatížení smyslových orgánů). 6. Režim práce a odpočinku (pracovní doba, pracovní přestávky, odpočinek, únava). 7. Záření (neonizující, ionizující). 8. UV protekce, laserová bezpečnost 9. Optické podmínky na pracovišti (intenzita osvětlení, jas, kontrast, plasticita osvětlení, barevnost, typy osvětlení). 10. Akustické podmínky na pracovišti (fyzikální podstata hluku a jeho působení na člověka, metody stanovení a hlukové limity, vibrace). 11. Účinky škodlivin na lidský organismus (prach, chemické látky, brány vstupu, organizační a technická opatření). 12. Hygiena kosmetických služeb a výroby kosmetických přípravků (základní legislativa) 13. Základy aplikované ergonomie (ergonomie pracovního místa, pracovní poloha, pracovní rovina). 14. Nemoci z povolání (definice podle WHO, odpovědnost zaměstnavatele, náhrady pracovníka, kategorizace nemocí z povolání).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Nácvik pohybových a pracovních dovedností, Praktické procvičování
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 48 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie. |
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie. |
Výsledky učení |
---|
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle |
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle |
charakterizovat faktory pracovního prostředí |
charakterizovat faktory pracovního prostředí |
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka |
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka |
charakterizovat režim práce a odpočinku |
charakterizovat režim práce a odpočinku |
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště |
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště |
Odborné dovednosti |
---|
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií |
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií |
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání |
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání |
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků |
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků |
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích |
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích |
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce |
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Přednášení |
Přednášení |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Nácvik pohybových a pracovních dovedností |
Nácvik pohybových a pracovních dovedností |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty.
-
Bencko. Hygiena. Praha, 2002. ISBN 80-71845-551-5.
-
DRAHOŇOVSKÁ, H., PRIBÁŇOVÁ, H. Manuál prevence v lékařské praxi: díl III.. Praha SZÚ, 1996. ISBN 80-7168-302-7.
-
H.L.M., MOSTER, M.A., HOLAH, J. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, BocaRaton, 2005.
-
Chundela L. Ergonomie. Praha, 2015. ISBN 978-80-01-05173-3.
-
MÁLEK, B. a kol. Hygiena práce. 2. vyd.. Praha: Sobotáles, 2014.
|