Předmět: Technologie tuků a detergentů

« Zpět
Název předmětu Technologie tuků a detergentů
Kód předmětu TUTTTK/TK9TT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
  • Sedlaříková Jana, doc. Ing. Ph.D.
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
1. Mastné kyseliny jako hlavní součásti tuků a olejů. 2. Tuky a oleje. Složení, vlastnosti, fyzikální a chemické charakteristiky. 3. Surové oleje. Zdroje a způsoby získávání. 4. Rafinace olejů, sled operací. 5. Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení. 6. Interesterifikace. Typy interesterifikací, princip, katalyzátory, provedení. 7. Potravinářské tuky. Emulgované tuky, shorteningy. 8. Charakteristické vlastnosti tenzidů. 9. Disperzní soustavy a jejich stabilita (pěny, emulze). 10. Charakterizace vybraných skupin tenzidů. 11. Potravinářské emulgátory. 12. Proces detergence, fixní a variabilní faktory. 13. Sanitační procesy v potravinářských provozech. 14. Čisticí a dezinfekční prostředky v potravinářství.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 46 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 28 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie.
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie.
Výsledky učení
rozlišit základní skupiny povrchově aktivních látek a zdůvodnit jejich význam v roztocích
rozlišit základní skupiny povrchově aktivních látek a zdůvodnit jejich význam v roztocích
objasnit složení detergentů a proces detergence
objasnit složení detergentů a proces detergence
charakterizovat potravinářské emulgátory a emulgované tuky
charakterizovat potravinářské emulgátory a emulgované tuky
charakterizovat tuky/oleje, popsat jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti
charakterizovat tuky/oleje, popsat jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti
vysvětlit postup výroby a úprav (hydrogenace, interesterifikace) tuků/olejů
vysvětlit postup výroby a úprav (hydrogenace, interesterifikace) tuků/olejů
Odborné dovednosti
vyhodnotit povrchovou aktivitu rozpouštědel a komerčních detergentů
vyhodnotit povrchovou aktivitu rozpouštědel a komerčních detergentů
využít metody pro analýzu běžných typů surfaktantů
využít metody pro analýzu běžných typů surfaktantů
stanovit micelární vlastnosti roztoků
stanovit micelární vlastnosti roztoků
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam
použít plynovou chromatografii pro stanovení mastných kyselin
použít plynovou chromatografii pro stanovení mastných kyselin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
  • AKOH, C.C., MI, D.B. (Eds.). Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247-0749-4.
  • Blažej, A. Tenzidy.
  • KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II..
  • Myers, D. Surfactant Science and Technology.
  • Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
  • Rosen, M. J. Surfactants and Interfacial Phenomena.
  • Velíšek, J. Chemie potravin 1. Vyd. 1.. Tábor: OSSIS, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází