Vyučující
|
-
Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
-
Sedlaříková Jana, doc. Ing. Ph.D.
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1. Mastné kyseliny jako hlavní součásti tuků a olejů. 2. Tuky a oleje. Složení, vlastnosti, fyzikální a chemické charakteristiky. 3. Surové oleje. Zdroje a způsoby získávání. 4. Rafinace olejů, sled operací. 5. Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení. 6. Interesterifikace. Typy interesterifikací, princip, katalyzátory, provedení. 7. Potravinářské tuky. Emulgované tuky, shorteningy. 8. Charakteristické vlastnosti tenzidů. 9. Disperzní soustavy a jejich stabilita (pěny, emulze). 10. Charakterizace vybraných skupin tenzidů. 11. Potravinářské emulgátory. 12. Proces detergence, fixní a variabilní faktory. 13. Sanitační procesy v potravinářských provozech. 14. Čisticí a dezinfekční prostředky v potravinářství.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 46 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 28 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie. |
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie. |
Výsledky učení |
---|
rozlišit základní skupiny povrchově aktivních látek a zdůvodnit jejich význam v roztocích |
rozlišit základní skupiny povrchově aktivních látek a zdůvodnit jejich význam v roztocích |
objasnit složení detergentů a proces detergence |
objasnit složení detergentů a proces detergence |
charakterizovat potravinářské emulgátory a emulgované tuky |
charakterizovat potravinářské emulgátory a emulgované tuky |
charakterizovat tuky/oleje, popsat jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti |
charakterizovat tuky/oleje, popsat jejich složení a fyzikálně-chemické vlastnosti |
vysvětlit postup výroby a úprav (hydrogenace, interesterifikace) tuků/olejů |
vysvětlit postup výroby a úprav (hydrogenace, interesterifikace) tuků/olejů |
Odborné dovednosti |
---|
vyhodnotit povrchovou aktivitu rozpouštědel a komerčních detergentů |
vyhodnotit povrchovou aktivitu rozpouštědel a komerčních detergentů |
využít metody pro analýzu běžných typů surfaktantů |
využít metody pro analýzu běžných typů surfaktantů |
stanovit micelární vlastnosti roztoků |
stanovit micelární vlastnosti roztoků |
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam |
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam |
použít plynovou chromatografii pro stanovení mastných kyselin |
použít plynovou chromatografii pro stanovení mastných kyselin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
AKOH, C.C., MI, D.B. (Eds.). Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247-0749-4.
-
Blažej, A. Tenzidy.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II..
-
Myers, D. Surfactant Science and Technology.
-
Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
-
Rosen, M. J. Surfactants and Interfacial Phenomena.
-
Velíšek, J. Chemie potravin 1. Vyd. 1.. Tábor: OSSIS, 1999.
|