Předmět: Kontaminanty

« Zpět
Název předmětu Kontaminanty
Kód předmětu TUTTTK/TK9KO
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Egner Pavlína, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní pojmy, systematické dělení přirozených a cizorodých toxikantů. 2. Toxikologie jako věda studující jedovatost látek. 3. Typy expozicí, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, vyjadřování limitních, přípustných koncentrací, dávek. 4. Metabolické odbourávání xenobiotik, biotransformace I, II. 5. Klasifikace účinků škodlivin na lidský organismus. 6. Všeobecné účinky. 7. Systémové účinky. 8. Endokrinní disruptory. 9. Kontaminanty anorganického původu, toxické kationy, anionty. 10. Kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty, toxikokinetika, toxikodynamika. 11. Kontaminanty mikrobiálního původu. 12. Kontaminanty v kosmetice. 13. Terapie otrav. 14. Antidota.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Domácí příprava na výuku - 28 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 38 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti biochemie a organické chemie.
Znalosti z oblasti biochemie a organické chemie.
Výsledky učení
objasnit znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických přípravcích, jejich obecných a orgánových účincích
objasnit znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických přípravcích, jejich obecných a orgánových účincích
orientovat se v onemocněních z potravin a dermatózách a v obecné toxikologii xenobiotik
orientovat se v onemocněních z potravin a dermatózách a v obecné toxikologii xenobiotik
popsat jednotlivé typy expozic, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, přípustné koncentrace
popsat jednotlivé typy expozic, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, přípustné koncentrace
klasifikovat účinky škodlivin na lidský organismus, včetně účinků všeobecných, systémových a endokrinních
klasifikovat účinky škodlivin na lidský organismus, včetně účinků všeobecných, systémových a endokrinních
rozeznat kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty
rozeznat kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty
Odborné dovednosti
vyhledat relevantní informace k danému tématu v knihách, odborných textech nebo na internetu
vyhledat relevantní informace k danému tématu v knihách, odborných textech nebo na internetu
kriticky zhodnotit diskutovaná témata
kriticky zhodnotit diskutovaná témata
pochopit a vysvětlit expoziční křivky, které vystihují vztah mezi dávkou a účinkem na lidský organismus
pochopit a vysvětlit expoziční křivky, které vystihují vztah mezi dávkou a účinkem na lidský organismus
diskutovat o kontaminantech a o kontaminaci cizorodými látkami obecně
diskutovat o kontaminantech a o kontaminaci cizorodými látkami obecně
rozpoznat rozdíly mezi kontaminanty mikrobiálního, organického a anorganického původu
rozpoznat rozdíly mezi kontaminanty mikrobiálního, organického a anorganického původu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Známkou
Příprava a přednes prezentace
Doporučená literatura
  • Deshpande, S. S. Handbook of food toxicology. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2002. ISBN 0-8247-0760-5.
  • Kupec, J. Toxikologie. Brno : VUT, 1999. ISBN 80-214-1332-8.
  • Lelieveld, H.L.M.,Moster M.A., Holah, J. Handbook of Hygiene Control in the Food Industry. CRC Press, NY , 2005. ISBN 10-8493-3439.
  • Omaye S.T. Food and Nutritional Toxicology. CRC Press , 2004. ISBN 1-587116-071-4.
  • Prokeš J. Základy toxikologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr