Předmět: Chemie a technologie lipidů II

« Zpět
Název předmětu Chemie a technologie lipidů II
Kód předmětu TUTTTK/TK8CL
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 7
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
1. Lipidy, klasifikace, nomenklatura, vlastnosti. 2. Jednoduché lipidy, mastné kyseliny (MK), eikosanoidy a polyketidy. 3. Chemické reakce karboxylové skupiny MK. 4. Acylglyceroly (AG), typy, fyzikální vlastnosti AG. 6. Krystalizace a polymorfismus MK a AG, praktické důsledky 7. Chemické reakce uhlíkatého řetězce MK a AG. 8. Oxidační reakce MK a AG (autooxidace, UV oxidace), typy oxidačních produktů. 9. Antioxidanty a stabilita lipidů v kosmetických a farmaceutických formulacích. 10. Získávání, rafinace a úpravy majoritních a minoritních tuků a olejů. 11. Aplikace enzymů ve výrobě tuků a olejů. 12. Tuky a oleje a jejich význam pro lidské zdraví. 13. Liposomy, metody přípravy, vlastnosti a použití. 14. Lipidové částice jako nosiče aktivních látek - cílené dodávání a transport aktivních látek.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 24 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 85 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 41 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 84 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 41 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti organické chemie a biochemie.
Základní znalosti organické chemie a biochemie.
Výsledky učení
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků a její souvislost s fyzikálně-chemickými vlastnostmi
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků a její souvislost s fyzikálně-chemickými vlastnostmi
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje)
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje)
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace
Odborné dovednosti
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují
Připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací
Připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • E-learningové texty dostupné online: http://kosmetika.ft.utb.cz..
  • AKOH, C.C., MI, D.B. (Eds.). Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247-0749-4.
  • FÖRSTER, T. (Ed.). Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247- 0664-1.
  • McCLEMENTS, D.J. Nanoparticle- and Microparticle-Based Delivery Systems: Encapsulation, Protection and Release of Active Compounds.. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-3315-5.
  • Pokorný, J. Technologie tuků.
  • RATLEDGE, C., DAWSON, P.S.S., RATTRAY, J. Biotechnology for the Oils and Fats Industry. Champaign: American Oil Chemists' Society, 1984.
  • VANCE, D.E., VANCE, J.E. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes. 5th Ed. Elsevier Science. ISBN 9780444532190.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr