Vyučující
|
-
Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1. Lipidy, klasifikace, nomenklatura, vlastnosti. 2. Jednoduché lipidy, mastné kyseliny (MK), eikosanoidy a polyketidy. 3. Chemické reakce karboxylové skupiny MK. 4. Acylglyceroly (AG), typy, fyzikální vlastnosti AG. 6. Krystalizace a polymorfismus MK a AG, praktické důsledky 7. Chemické reakce uhlíkatého řetězce MK a AG. 8. Oxidační reakce MK a AG (autooxidace, UV oxidace), typy oxidačních produktů. 9. Antioxidanty a stabilita lipidů v kosmetických a farmaceutických formulacích. 10. Získávání, rafinace a úpravy majoritních a minoritních tuků a olejů. 11. Aplikace enzymů ve výrobě tuků a olejů. 12. Tuky a oleje a jejich význam pro lidské zdraví. 13. Liposomy, metody přípravy, vlastnosti a použití. 14. Lipidové částice jako nosiče aktivních látek - cílené dodávání a transport aktivních látek.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 24 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 85 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 41 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 84 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 41 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti organické chemie a biochemie. |
Základní znalosti organické chemie a biochemie. |
Výsledky učení |
---|
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků a její souvislost s fyzikálně-chemickými vlastnostmi |
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků a její souvislost s fyzikálně-chemickými vlastnostmi |
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) |
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) |
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
Odborné dovednosti |
---|
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
Připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
Připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Didaktický test |
Didaktický test |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
E-learningové texty dostupné online: http://kosmetika.ft.utb.cz..
-
AKOH, C.C., MI, D.B. (Eds.). Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247-0749-4.
-
FÖRSTER, T. (Ed.). Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247- 0664-1.
-
McCLEMENTS, D.J. Nanoparticle- and Microparticle-Based Delivery Systems: Encapsulation, Protection and Release of Active Compounds.. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-3315-5.
-
Pokorný, J. Technologie tuků.
-
RATLEDGE, C., DAWSON, P.S.S., RATTRAY, J. Biotechnology for the Oils and Fats Industry. Champaign: American Oil Chemists' Society, 1984.
-
VANCE, D.E., VANCE, J.E. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes. 5th Ed. Elsevier Science. ISBN 9780444532190.
|