Vyučující
|
-
Urbánková Lucie, Ing. Ph.D.
-
Sedlaříková Jana, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do předmětu. 2. Význam, funkce a rozdělení biopolymerů, proteinů, sacharidy, nukleové kyseliny. 3. Chemie proteinů, aminokyseliny, peptidická vazba. 4. Struktura proteinů. 5. Metody zjišťování primární, sekundární, terciární, kvarterní struktury biopolymerů. 6. Základní fibrilární, globulární bílkoviny; kolagen, charakterizace struktury, chemické reakce, přirozené síťování, hydrolýza. 7. Keratin, charakterizace, způsoby hydrolýzy. Elastin, albuminy, globuliny. 8. Enzymologie, klasifikace, názvosloví enzymů. 9. Koenzymy, struktura a funkce enzymů, kinetika, aplikace enzymů, biotechnologie. 10. Chemie sacharidů, glykosidická vazba. 11. Mono, oligo, polysacharidy. 12. Hydrokoloidy a jejich využití. 13. Celulózy, škrob, pektiny, využití v kosmetice. 14. Hyaluronan, algináty, chitosan.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Domácí příprava na výuku
- 65 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 39 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 39 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z biochemie a speciálních polymerů pro biomateriály a kosmetiku. |
Znalosti z biochemie a speciálních polymerů pro biomateriály a kosmetiku. |
Výsledky učení |
---|
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů). |
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů). |
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů. |
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů. |
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů. |
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů. |
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. |
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. |
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii. |
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii. |
Odborné dovednosti |
---|
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů. |
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů. |
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů. |
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů. |
Stanovit isoelektrický bod proteinů. |
Stanovit isoelektrický bod proteinů. |
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí. |
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí. |
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace. |
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BRÄNDÉN, C.I., TOOZE, J. Introduction to Protein Structure. Garland Pub, 1999.
-
Horton, I., Robert, H. Principles of Biochemistry. .
-
JANIŠ, R. Technologie bílkovin.
-
Mládek, M. a kol. Zpracování odpadů kožedělného průmyslu;SNTL Praha;. 1971.
-
MOKREJŠ, P., LANGMAIER, F. Aplikace přírodních polymerů. UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
-
VODRÁŽKA, Z. Biochemie [1]. Praha. Academia, 1992. 184 s.
-
VOET, D. and VOET, J.G. Biochemie. Victoria publishing, a.s. Praha, 1995.
-
WALSH, G. Proteins: Biochemistry and Biotechnology. John Wiley & Sons, 2002. ISBN 0-471-8997-0.
|