Předmět: Výrobky spotřební chemie

« Zpět
Název předmětu Výrobky spotřební chemie
Kód předmětu TUTTTK/TK6VS
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Egner Pavlína, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Spotřební chemie, rozdělení, legislativa. - Základní suroviny pro výrobu. - Přípravky oplachové kosmetiky. - Detergenty a čisticí přípravky pro průmysl. - Aviváže. - Saponátové a mýdlové přípravky. - Speciální přípravky bytové chemie. - Dezinfekční přípravky. - Autokosmetika. - Bazénová chemie.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti chemie a technologie tenzidů.
Znalosti chemie a technologie tenzidů.
Výsledky učení
klasifikovat základní skupiny výrobků spotřební chemie
klasifikovat základní skupiny výrobků spotřební chemie
orientovat se v základních legislativních požadavcích
orientovat se v základních legislativních požadavcích
klasifikovat jednotlivé suroviny pro výrobu, nejen z oblasti tenzidů, ale i pomocných látek a přísad
klasifikovat jednotlivé suroviny pro výrobu, nejen z oblasti tenzidů, ale i pomocných látek a přísad
rozlišit a popsat vlastnosti jednotlivých surovin pro výrobu
rozlišit a popsat vlastnosti jednotlivých surovin pro výrobu
charakterizovat postupy výroby jednotlivých výrobků, včetně metod jejich hodnocení
charakterizovat postupy výroby jednotlivých výrobků, včetně metod jejich hodnocení
Odborné dovednosti
obsluhovat příslušná laboratorní zařízení
obsluhovat příslušná laboratorní zařízení
analyzovat vzorky pomocí základních analytických metod
analyzovat vzorky pomocí základních analytických metod
zhodnotit a porovnat kvalitu testovaných produktů
zhodnotit a porovnat kvalitu testovaných produktů
připravit podle zadané receptury prací prášek a otestovat jeho účinnost
připravit podle zadané receptury prací prášek a otestovat jeho účinnost
navrhnout a připravit jednotlivé výrobky oplachové kosmetiky
navrhnout a připravit jednotlivé výrobky oplachové kosmetiky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BAREL, A.O., PAYE, M., MAIBACH, H.I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Marcel Dekker, 2001. ISBN 0-8247-0292-1.
  • EGNER, P., VLTAVSKÝ, P. Výrobky spotřební chemie. Zlín: UTB Zlín, 2015.
  • HOLMBERG, K. Handbook of Applied Surface and Colloid Chemistry. J. Wiley and Sons, Ltd., 2001.
  • KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, vol. I, II.. Paris: TecDoc, 1996.
  • Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.
  • SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. New York: Allured Publ. Corp., 2008.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr