|
Vyučující
|
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
|
Obsah předmětu
|
- Lipidy, tuky a oleje. - Minoritní lipoidní složky tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce. - Oxidace tuků. - Reakce karboxylové skupiny. - Fyzikální vlastnosti tuků. Krystalizace. - Suroviny pro výrobu tuků a olejů. - Výroba surových olejů. - Rafinace olejů. - Vlastnosti olejů. - Emulgované tuky, příprava, kontrola procesu. - Biochemie tuků, tuky a výživa. - Nepotravinářské využití tuků. - Analýza tuků a olejů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování, Týmová práce
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 38 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách. |
| Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách. |
| Výsledky učení |
|---|
| Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
| Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
| Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
| Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
| Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
| Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
| Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
| Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
| Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
| Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
| Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
| Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
| Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
| Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
| Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
| Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
| Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
| Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
| Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Týmová práce |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Známkou |
| Známkou |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
-
LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995.
-
Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
-
Rajeh, K.K. Fats in Food Technology. CRC Press, 2002.
|