Vyučující
|
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
- Lipidy, tuky a oleje. - Minoritní lipoidní složky tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce. - Oxidace tuků. - Reakce karboxylové skupiny. - Fyzikální vlastnosti tuků. Krystalizace. - Suroviny pro výrobu tuků a olejů. - Výroba surových olejů. - Rafinace olejů. - Vlastnosti olejů. - Emulgované tuky, příprava, kontrola procesu. - Biochemie tuků, tuky a výživa. - Nepotravinářské využití tuků. - Analýza tuků a olejů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování, Týmová práce
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách. |
Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách. |
Výsledky učení |
---|
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
Odborné dovednosti |
---|
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Týmová práce |
Týmová práce |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Písemná zkouška |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
-
LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995.
-
Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
-
Rajeh, K.K. Fats in Food Technology. CRC Press, 2002.
|