Vyučující
|
-
Sedlaříková Jana, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do předmětu. 2. Význam, funkce rozdělení biopolymerů, bílkoviny, sacharidy, nukleové kyseliny. 3. Chemie bílkovin, aminokyseliny, peptidická vazba. 4. Struktura, metody zjišťování primární, sekundární, terciární, kvarterní struktury biopolymerů. 5. Základní fibrilární, globulární bílkoviny, kolagen, charakterizace struktury, chemické reakce, přirozené síťování, hydrolýza. 6. Keratin, charakterizace, způsoby hydrolýzy. Elastin, albuminy, globuliny. 7. Enzymologie, klasifikace, názvosloví enzymů. 8. Koenzymy, struktura a funkce enzymů, kinetika, aplikace enzymů, biotechnologie, biotenzidy. 9. Bílkoviny v medicíně, farmacii a kosmetice. 10. Chemie sacharidů, glykosidická vazba. 11. Mono, oligo, polysacharidy. 12. Hydrokoloidy - přírodní, modifikované. 13. Celulózy, škrob, pektiny, využití v kosmetice. 14. Hyaluronan, algináty, chitosan.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů). |
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů). |
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů. |
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů. |
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů. |
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů. |
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. |
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů. |
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii. |
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii. |
Odborné dovednosti |
---|
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů. |
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů. |
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů. |
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů. |
Stanovit isoelektrický bod proteinů. |
Stanovit isoelektrický bod proteinů. |
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí. |
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí. |
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace. |
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BRÄNDÉN, C.I., TOOZE, J. Introduction to Protein Structure. Garland Pub, 1999.
-
JANIŠ, R. Technologie bílkovin.
-
Mládek, M. a kol. Zpracování odpadů kožedělného průmyslu;SNTL Praha;. 1971.
-
MOKREJŠ, P., LANGMAIER, F. Aplikace přírodních polymerů. UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
-
VODRÁŽKA, Z. Biochemie [1]. Praha. Academia, 1992. 184 s.
-
VOET, D. and VOET, J.G. Biochemie. Victoria publishing, a.s. Praha, 1995.
-
WALSH, G. Proteins: Biochemistry and Biotechnology. John Wiley & Sons, 2002. ISBN 0-471-8997-0.
|