Předmět: Biomakromolekuly

« Zpět
Název předmětu Biomakromolekuly
Kód předmětu TUTTTK/TE8BM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sedlaříková Jana, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do předmětu. 2. Význam, funkce rozdělení biopolymerů, bílkoviny, sacharidy, nukleové kyseliny. 3. Chemie bílkovin, aminokyseliny, peptidická vazba. 4. Struktura, metody zjišťování primární, sekundární, terciární, kvarterní struktury biopolymerů. 5. Základní fibrilární, globulární bílkoviny, kolagen, charakterizace struktury, chemické reakce, přirozené síťování, hydrolýza. 6. Keratin, charakterizace, způsoby hydrolýzy. Elastin, albuminy, globuliny. 7. Enzymologie, klasifikace, názvosloví enzymů. 8. Koenzymy, struktura a funkce enzymů, kinetika, aplikace enzymů, biotechnologie, biotenzidy. 9. Bílkoviny v medicíně, farmacii a kosmetice. 10. Chemie sacharidů, glykosidická vazba. 11. Mono, oligo, polysacharidy. 12. Hydrokoloidy - přírodní, modifikované. 13. Celulózy, škrob, pektiny, využití v kosmetice. 14. Hyaluronan, algináty, chitosan.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů).
Popsat význam a funkci biopolymerů (nukleových kyselin, sacharidů a proteinů).
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů.
Charakterizovat primární, sekundární a terciární struktury biopolymerů.
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů.
Určit možnosti metod charakterizace biopolymerů.
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů.
Vysvětlit a popsat vztah mezi strukturou a funkcí biopolymerů.
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii.
Popsat a zhodnotit aplikaci proteinů a polysacharidů v kosmetice a farmacii.
Odborné dovednosti
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů.
Posoudit vliv síťování na vlastnosti fibrilárních proteinů.
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů.
Zhodnotit působení roztoků solí a kyselin na botnání proteinů.
Stanovit isoelektrický bod proteinů.
Stanovit isoelektrický bod proteinů.
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí.
Aplikovat částice polysacharidů jako stabilizátor Pickeringových emulzí.
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace.
Připravit hydrogelové částice a posoudit jejich vlastnosti a aplikace.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BRÄNDÉN, C.I., TOOZE, J. Introduction to Protein Structure. Garland Pub, 1999.
  • JANIŠ, R. Technologie bílkovin.
  • Mládek, M. a kol. Zpracování odpadů kožedělného průmyslu;SNTL Praha;. 1971.
  • MOKREJŠ, P., LANGMAIER, F. Aplikace přírodních polymerů. UTB Zlín, 2008. ISBN 978-80-7318-674-6.
  • VODRÁŽKA, Z. Biochemie [1]. Praha. Academia, 1992. 184 s.
  • VOET, D. and VOET, J.G. Biochemie. Victoria publishing, a.s. Praha, 1995.
  • WALSH, G. Proteins: Biochemistry and Biotechnology. John Wiley & Sons, 2002. ISBN 0-471-8997-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr