Předmět: Biochemie

« Zpět
Název předmětu Biochemie
Kód předmětu TUTTTK/O1KBI
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lehocký Marián, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky Charakteristika živých systémů (látkové složení organizmů) - 1hod. Biomolekuly a voda (stručný přehled a jejich význam) - 1hod. Organizace biologických systémů (živé systémy z molekulového pohledu) - 1hod. Obecná charakteristika biopolymerů (význam, obecné principy, vznik a prostorová struktura) - 1hod. Aminokyseliny (složení, struktura a vlastnosti v živých systémech) - 1hod. Bílkoviny a peptidy (význam, struktura a vlastnosti) - 1hod. Biologická funkce bílkovin a vlastnosti roztoků bílkovin - 1hod. Nukleové kyseliny (nukleotidy, struktura, DNA, RNA) - 1hod. Vysokomolekulární struktury a biomembrány (složky organizace, transport látek) - 1hod. Enzymy (obecná charakteristika a klasifikace, struktura a formy výskytu) - 1hod. Semináře Účinnost enzymů a mechanismus účinku - 2 hod. Acidobazická rovnováha (ABR), odběr materiálu, typy poruch ABR, dif. Dg. Poruch ABR, metabolismus iontů, natrium, kalium - 2 hod. Techniky a metody odběru biologického materiálu, jeho označování, uchovávání a odesílání ke zpracování - 6 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student zná základy biochemie.
Student zná základy biochemie.
Student rozumí biologické funkci bílkovin a peptidů.
Student rozumí biologické funkci bílkovin a peptidů.
Student chápe mechanizmy účinku aminokyselin, enzymů v organizmu.
Student chápe mechanizmy účinku aminokyselin, enzymů v organizmu.
Student zná správné postupy při odběru biologického materiálu na biochemické vyšetření.
Student zná správné postupy při odběru biologického materiálu na biochemické vyšetření.
Odborné dovednosti
Student provede rozdělení sacharidů.
Student provede rozdělení sacharidů.
Student porovná strukturu a vlastnosti proteinů.
Student porovná strukturu a vlastnosti proteinů.
Student porovná enzymovou aktivitu.
Student porovná enzymovou aktivitu.
Student porovná rozpustnost proteinů.
Student porovná rozpustnost proteinů.
Student provede rozdělení lipidů.
Student provede rozdělení lipidů.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Přednášení
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Doporučená literatura
  • DOSTÁL, J. et al. Biochemie pro posluchače bakalářských oborů. Brno: MU, 2012.
  • GAW, A., M. J. MURPHY, R. SRIVASTAVA et al. Clinical Biochemistry. USA: Elsevier, 2014.
  • MASOPUST, J. Klinická biochemie. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-650-3.
  • Racek J. et al. Klinická biochemie. ISBN 80-246-0678-X.
  • Schneiderka, P. Kapitoly z klinické biochemie. ISBN 80-246-0678-X.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr