1. Popis a funkce trávicího ústrojí - ústní dutina, hltan, jícen, žaludek 2. Popis a funkce trávicího ústrojí - tenké a tlusté střevo 3. Popis a funkce jater a slinivky břišní při trávení živin 4. Složení a funkce krve a lymfy v organismu, metabolismus železa 5. Funkce a trávení bílkovin, biologická hodnota bílkovin, optimální denní příjem 6. Funkce a trávení sacharidů a lipidů, transport lipidů v těle, optimální denní příjem 7. Fyziologické funkce a zdroje vitaminů ve výživě člověka 8. Fyziologické funkce minerálních látek a vody v organismu, jejich zdroje ve výživě 9. Zásady správné výživy, formy výživových doporučení, výživová doporučení platná pro obyvatelstvo ČR 10. Energetické potřeby organismu, energetická hodnota potravin, důsledky nesprávné energetické bilance (obezita, podvýživa), metody hodnocení stavu výživy 11. Výživa a význam živin u různých populačních skupin - výživa dětí od novorozeneckého věku až po období dospívání 12. Výživa a význam živin u různých populačních skupin - výživa ženy v období před početím, během těhotenství a v období laktace 13. Výživa a význam živin u různých populačních skupin - výživa ve stáří, výživa při zvýšených nárocích na tělesnou výkonnost 14. Stávající úroveň výživy obyvatelstva ČR, nedostatky ve výživě a jejich souvislost s rozvojem civilizačních chorob 15. Plánování výživy, zásady při sestavování jídelníčků, systém uzavřeného stravování 16. Hodnocení výživy, pomůcky pro plánování a hodnocení výživy, tolerance plnění jednotlivých nutričních faktorů, význam spotřebního koše ve školním stravování 17. Zvýšení výživové hodnoty stravy, funkční potraviny, nutraceutika, potraviny se speciálním dietetickým účinkem 18. Nutriční ztráty při skladování potravin a přípravě pokrmů a doporučení pro jejich minimalizaci
|