Předmět: Výživa člověka

« Zpět
Název předmětu Výživa člověka
Kód předmětu TUTP/TZVYC
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Funkce gastrointestinálního traktu a způsoby regulace jeho činnosti. 2. Energetické potřeby organismu a důsledky nesprávné energetické bilance (obezita, malnutrice). Metody posuzování přiměřenosti hmotnosti. 3. Specifický význam základních živin pro výživu člověka, jejich kladné a záporné působení při nadbytečném příjmu nebo nedostatku. 4. Význam vitaminů ve výživě člověka a jejich zdroje. 5. Význam minerálních látek ve výživě člověka a jejich zdroje. 6. Výživová doporučení, formy výživových doporučení, Výživová doporučení pro ČR. 7. Význam bílkovin ve výživě, jejich optimální denní příjem a důvody zvýšených potřeb bílkovin v organismu. 8. Charakterizujte stav příjmu tuků a cholesterolu u obyvatel ČR, doporučte opatření k nápravě a své doporučení zdůvodněte. 9. Charakterizujte stav příjmu sacharidů a vlákniny u obyvatel ČR, doporučte opatření k nápravě a své doporučení zdůvodněte. 10. Charakterizujte stav příjmu vitaminů a minerálních látek u obyvatel ČR, význam dostatečného příjmu vzhledem k potřebám organismu v různých obdobích života. 11. Charakterizujte úlohu vody v organismu a doporučte vhodné zdroje ve výživě. Charakterizujte úlohu alkoholu a kuchyňské soli ve výživě. 12. Alternativní způsoby výživy člověka - přínosy a rizika, význam doplňků stravy ve výživě. 13. Potravinové alergie a intolerance. 14. Výživa při prevenci a léčbě civilizačních chorob se zaměřením na metabolický syndrom, diabetes mellitus 2. typu a onemocnění kardiovaskulárního systému.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
  • KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  • SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
  • ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr