Vyučující
|
-
Bučková Martina, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Funkce gastrointestinálního traktu a způsoby regulace jeho činnosti. 2. Energetické potřeby organismu a důsledky nesprávné energetické bilance (obezita, malnutrice). Metody posuzování přiměřenosti hmotnosti. 3. Specifický význam základních živin pro výživu člověka, jejich kladné a záporné působení při nadbytečném příjmu nebo nedostatku. 4. Význam vitaminů ve výživě člověka a jejich zdroje. 5. Význam minerálních látek ve výživě člověka a jejich zdroje. 6. Výživová doporučení, formy výživových doporučení, Výživová doporučení pro ČR. 7. Význam bílkovin ve výživě, jejich optimální denní příjem a důvody zvýšených potřeb bílkovin v organismu. 8. Charakterizujte stav příjmu tuků a cholesterolu u obyvatel ČR, doporučte opatření k nápravě a své doporučení zdůvodněte. 9. Charakterizujte stav příjmu sacharidů a vlákniny u obyvatel ČR, doporučte opatření k nápravě a své doporučení zdůvodněte. 10. Charakterizujte stav příjmu vitaminů a minerálních látek u obyvatel ČR, význam dostatečného příjmu vzhledem k potřebám organismu v různých obdobích života. 11. Charakterizujte úlohu vody v organismu a doporučte vhodné zdroje ve výživě. Charakterizujte úlohu alkoholu a kuchyňské soli ve výživě. 12. Alternativní způsoby výživy člověka - přínosy a rizika, význam doplňků stravy ve výživě. 13. Potravinové alergie a intolerance. 14. Výživa při prevenci a léčbě civilizačních chorob se zaměřením na metabolický syndrom, diabetes mellitus 2. typu a onemocnění kardiovaskulárního systému.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BERDANIER, C.D., BERDANIER, L. Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients, and Metabolism. 2nd Ed.. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2015. ISBN 978-1-4822-0517-6.
-
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: UP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
-
ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
|