1.Prokaryotické mikroorganizmy - zástupci, struktura buňky, rozmnožování a význam. 2.Eukaryotické mikroorganizmy - zástupci, struktura buňky, rozmnožování a význam. 3. Nebuněčné formy života - zástupci, struktura, reprodukce a význam. 4. Genetika mikroorganizmů - genom mikroorganizmů, exprese genetické informace, mutace, rekombinace. 5. Růst a množení mikroorganizmů v potravinách. Sporulace mikroorganizmů a význam v potravinářství. 6. Fyzikální faktory působící na mikroorganizmy v potravinách. 7. Chemické a biologické faktory působící na mikroorganizmy v potravinách. Vztahy mezi mikroorganizmy. 8. Metabolizmus mikroorganizmů a jeho význam v potravinářství. 9. Metody mikrobiologického vyšetření potravin. 10. Indikátorové a indexové mikroorganismy. 11. Bakterie mléčného kvašení a mikrobiální kultury v potravinářství. 12. Patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami. Alimentární infekce a intoxikace. 13. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 14. Mikrobiologie masa a masných výrobků. 15. Mikrobiologie potravin a surovin rostlinného původu, mikrobiologie nápojů. 16. Mikrobiologie vajec, majonéz, lahůdek. 17. Sacharidy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 18. Lipidy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 19. Proteiny - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 20. Enzymy - rozdělení, struktura, funkce, princip katalytické aktivity enzymů, vliv reakčních podmínek a látek na enzymovou aktivitu. 21. Vitaminy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci. 22. Nukleové kyseliny - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 23. Metabolizmus pyruvátu - cesta přeměny za aerobních a anaerobních podmínek. 24. Anaerobní metabolizmus - glykolýza, fermentace, anaerobní respirace. 25. Aerobní metabolizmus - Krebsův cyklus, dýchací řetězec, fosforylace, fotosyntéza.
|
-
ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008.
-
GÖRNER F. A VALÍK Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Malé Centrum, Bratislava, 2004.
-
Kodíček, M., Valentová, O., Hynek, R.. Biochemie - chemický pohled na biologický svět (3. vydání). Praha: VŠChT, 2022. ISBN 978-80-7592-124-6.
-
MURRAY,R.K. Harperova ilustrovaná biochemie,5. české vyd., 1. v nakl. Galén. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-907-7.
-
ŠILHÁNKOVÁ L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2004.
|