Předmět: Potravinářská mikrobiologie a biochemie

« Zpět
Název předmětu Potravinářská mikrobiologie a biochemie
Kód předmětu TUTP/TZPMB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1.Prokaryotické mikroorganizmy - zástupci, struktura buňky, rozmnožování a význam. 2.Eukaryotické mikroorganizmy - zástupci, struktura buňky, rozmnožování a význam. 3. Nebuněčné formy života - zástupci, struktura, reprodukce a význam. 4. Genetika mikroorganizmů - genom mikroorganizmů, exprese genetické informace, mutace, rekombinace. 5. Růst a množení mikroorganizmů v potravinách. Sporulace mikroorganizmů a význam v potravinářství. 6. Fyzikální faktory působící na mikroorganizmy v potravinách. 7. Chemické a biologické faktory působící na mikroorganizmy v potravinách. Vztahy mezi mikroorganizmy. 8. Metabolizmus mikroorganizmů a jeho význam v potravinářství. 9. Metody mikrobiologického vyšetření potravin. 10. Indikátorové a indexové mikroorganismy. 11. Bakterie mléčného kvašení a mikrobiální kultury v potravinářství. 12. Patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami. Alimentární infekce a intoxikace. 13. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 14. Mikrobiologie masa a masných výrobků. 15. Mikrobiologie potravin a surovin rostlinného původu, mikrobiologie nápojů. 16. Mikrobiologie vajec, majonéz, lahůdek. 17. Sacharidy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 18. Lipidy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 19. Proteiny - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 20. Enzymy - rozdělení, struktura, funkce, princip katalytické aktivity enzymů, vliv reakčních podmínek a látek na enzymovou aktivitu. 21. Vitaminy - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci. 22. Nukleové kyseliny - rozdělení, struktura, funkce, význam, zástupci, metabolizmus. 23. Metabolizmus pyruvátu - cesta přeměny za aerobních a anaerobních podmínek. 24. Anaerobní metabolizmus - glykolýza, fermentace, anaerobní respirace. 25. Aerobní metabolizmus - Krebsův cyklus, dýchací řetězec, fosforylace, fotosyntéza.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008.
  • GÖRNER F. A VALÍK Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Malé Centrum, Bratislava, 2004.
  • Kodíček, M., Valentová, O., Hynek, R.. Biochemie - chemický pohled na biologický svět (3. vydání). Praha: VŠChT, 2022. ISBN 978-80-7592-124-6.
  • MURRAY,R.K. Harperova ilustrovaná biochemie,5. české vyd., 1. v nakl. Galén. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-907-7.
  • ŠILHÁNKOVÁ L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2004.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr