Předmět: Kvalita a bezpečnost potravin

« Zpět
Název předmětu Kvalita a bezpečnost potravin
Kód předmětu TUTP/TZKBP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost potravin ? pojmy food safety a food security, zásady bezpečnosti potravin, Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030. 2. Bezpečnost potravin ? Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. 3. Infekce a infekční onemocnění, formy infekčního onemocnění, výskyt infekčního onemocnění. 4. Proces šíření nákazy. 5. Protiepidemická opatření preventivní a represivní. 6. Eliminace zdroje nákazy. 7. Přerušení cesty přenosu - dekontaminace, sterilizace. 8. Přerušení cesty přenosu - dezinfekce, dezinsekce a deratizace. 9. Alimentární nákazy. 10. Biologické nebezpečí v potravinách. 11. Chemické nebezpečí v potravinách. 12. Fyzikální nebezpečí v potravinách. 13. Křížová kontaminace v potravinách. 14. Alergeny a řízení alergenů v potravinách. 15. HACCP systém ? význam systému HACCP, legislativní a nelegislativní akty související se systémem HACCP, SVHP = podklad pro vypracování a správné fungování systému HACCP. 16. HACCP systém ? tým systému HACCP, popis výrobku a jeho zamýšlené použití, vývojový diagram, potvrzení vývojového diagramu. 17. HACCP systém ? 7 principů založených na zásadách systému HACCP. 18. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000. 19. GFSI, inspekční standardy IFS a BRC. 20. Systém managementu bezpečnosti potravin FSSC 22000.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr