|
Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Vlastnosti surovin a potravin rostlinného původu. - Metody hodnocení kvality surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Chemické, biochemické a biologické změny probíhající v surovinách a potravinách rostlinného původu. - Skladování surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Fyzikální vlastnosti surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Mikrobiologie surovin a výrobků rostlinného původu. - Chemická rizika v potravinách rostlinného původu. - Přídatné látky a jejich funkční vlastnosti využívané při výrobě potravin rostlinného původu. - Funkční potraviny rostlinného původu, potraviny nového typu.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ukončené VŠ vzdělání v oblasti technologie potravin, nebo přírodních věd. |
| Ukončené VŠ vzdělání v oblasti technologie potravin, nebo přírodních věd. |
| Výsledky učení |
|---|
| Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci. |
| Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci. |
| Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce. |
| Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce. |
| Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce. |
| Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce. |
| Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu). |
| Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu). |
| Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit). |
| Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit). |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Prohledat dostupné informační zdroje. |
| Prohledat dostupné informační zdroje. |
| Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu. |
| Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu. |
| Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce. |
| Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce. |
| Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje. |
| Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje. |
| Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci. |
| Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Individuální práce studentů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Rozhovor |
| Rozhovor |
| Analýza textu |
| Analýza textu |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Rešerše |
| Rešerše |
| Rozhovor |
| Rozhovor |
| Zpracování prezentace |
| Zpracování prezentace |
|
Doporučená literatura
|
-
BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin.. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
-
FÖSTE, M., VERHEYEN, C., JEKLE, M., BECKER, T. Fibres of milling and fruit processing by-products in gluten-free bread making: A review of hydration properties, dough formation and quality-improving strategies..
-
Kadlec, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
|