Předmět: Trendy v technologii výroby potravin rostlinného původu

« Zpět
Název předmětu Trendy v technologii výroby potravin rostlinného původu
Kód předmětu TUTP/TWPT4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Golián Jozef, prof. Dr. Ing.
  • Burešová Iva, doc. RNDr. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Vlastnosti surovin a potravin rostlinného původu. - Metody hodnocení kvality surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Chemické, biochemické a biologické změny probíhající v surovinách a potravinách rostlinného původu. - Skladování surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Fyzikální vlastnosti surovin, polotovarů a potravin rostlinného původu. - Mikrobiologie surovin a výrobků rostlinného původu. - Chemická rizika v potravinách rostlinného původu. - Přídatné látky a jejich funkční vlastnosti využívané při výrobě potravin rostlinného původu. - Funkční potraviny rostlinného původu, potraviny nového typu.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Ukončené VŠ vzdělání v oblasti technologie potravin, nebo přírodních věd.
Ukončené VŠ vzdělání v oblasti technologie potravin, nebo přírodních věd.
Výsledky učení
Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Současný stav problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce.
Předchozí výzkum v oblasti, na kterou se zaměřuje disertační práce.
Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce.
Výzkumné problémy, které se v současné době řeší a souvisí s tématem disertační práce.
Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu).
Silné stránky tématu disertační práce (přínosy, očekávání plynoucí z výzkumu).
Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit).
Slabé stránky tématu disertační práce (problémy, které se mohou při výzkumu objevit).
Odborné dovednosti
Prohledat dostupné informační zdroje.
Prohledat dostupné informační zdroje.
Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu.
Vybrat a utřídit relevantní literaturu k danému tématu.
Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce.
Zpracovat literární rešerši na téma disertační práce.
Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje.
Vysvětlit problematiku, na kterou se v disertační práci zaměřuje.
Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Zodpovědět otázky týkající se problematiky, na kterou se zaměřuje v disertační práci.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Rozhovor
Rozhovor
Analýza textu
Analýza textu
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Rešerše
Rešerše
Rozhovor
Rozhovor
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Doporučená literatura
  • BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin.. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
  • FÖSTE, M., VERHEYEN, C., JEKLE, M., BECKER, T. Fibres of milling and fruit processing by-products in gluten-free bread making: A review of hydration properties, dough formation and quality-improving strategies..
  • Kadlec, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr