|
Vyučující
|
-
Lapčík Lubomír, prof. Ing. CSc.
|
|
Obsah předmětu
|
- Základy termodynamiky - energie, entropie, Boltzmanova distribuce, Entalpie, Volná energie, rovnováha, chemický potenciál, roztoky, aktivita vody. - Molekuly - pohyb molekul, vazby a molekulární struktura, mezimolekulární síly, iont-iontové interakce, iont-dipólové interakce, dipól-dipólové interakce, van der Waalsovy interakce, sterické interakce, vazby vody, vliv pH na molekulární interakce, smíšené interakční potenciály, vztah vazebních energií k objemovým vlastnostem. - Kinetika - kinetika a termodynamika, rychlostní rovnice, kinetiky a mechanismy, vliv teploty na reakční rychlosti, katalýza. - Fázové chování - jedno-komponentní fázové diagramy, multikomponentní fázové diagramy, koligativní vlastnosti, kinetika fázové separace. - Krystaly - struktura krystalů, nukleace, růst krystalů, tvar a velikost krystalů, polymorfizmus, krystalizace ve viskózních roztocích. - Elektrochemie - vodivost roztoků, elektrodové potenciály, přenosová čísla, aktivity iontů, Debye-Hückelův zákon.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zkoušku
- 100 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ukončené studium technického směru se zaměřením na chemii a technologii potravin, materiálové vědy, chemii materiálů, makromolekulární chemii, technologii makromolekulárních látek. |
| Ukončené studium technického směru se zaměřením na chemii a technologii potravin, materiálové vědy, chemii materiálů, makromolekulární chemii, technologii makromolekulárních látek. |
| Absolvování základních kurzů předmětů z oblasti fyziky a fyzikální chemie. |
| Absolvování základních kurzů předmětů z oblasti fyziky a fyzikální chemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav. |
| Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student dokáže posoudit vybrané termodynamické a fyzikální vlastnosti potravin vzhledem k jejich složení a struktuře. |
| Student dokáže posoudit vybrané termodynamické a fyzikální vlastnosti potravin vzhledem k jejich složení a struktuře. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Bartovská L., Šišková M. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Příklady a úlohy. Praha, 1992. ISBN 80-7080-158-1.
-
Bartovská L., Šišková M. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Praha, 2005. ISBN 80-7080-579-X.
-
Coupland, J.N. An Introduction to the Physical Chemistry of Food. New York, Heidleberg, Dordrecht, London: Springer, 2014. ISBN 978-1-4939-0760-1.
-
Hiemenz, P.C.,Rajagopalan, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. New York : Marcel Dekker, 1997. ISBN 0-8247-9397-8.
-
Novák J. a kol. Příklady a úlohy z fyzikální chemie. VŠCHT Praha, 2000. ISBN 80-7080-394-0.
|