Předmět: Aplikovaná fyzikální chemie v potravinářství

« Zpět
Název předmětu Aplikovaná fyzikální chemie v potravinářství
Kód předmětu TUTP/TWPF4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lapčík Lubomír, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základy termodynamiky - energie, entropie, Boltzmanova distribuce, Entalpie, Volná energie, rovnováha, chemický potenciál, roztoky, aktivita vody. - Molekuly - pohyb molekul, vazby a molekulární struktura, mezimolekulární síly, iont-iontové interakce, iont-dipólové interakce, dipól-dipólové interakce, van der Waalsovy interakce, sterické interakce, vazby vody, vliv pH na molekulární interakce, smíšené interakční potenciály, vztah vazebních energií k objemovým vlastnostem. - Kinetika - kinetika a termodynamika, rychlostní rovnice, kinetiky a mechanismy, vliv teploty na reakční rychlosti, katalýza. - Fázové chování - jedno-komponentní fázové diagramy, multikomponentní fázové diagramy, koligativní vlastnosti, kinetika fázové separace. - Krystaly - struktura krystalů, nukleace, růst krystalů, tvar a velikost krystalů, polymorfizmus, krystalizace ve viskózních roztocích. - Elektrochemie - vodivost roztoků, elektrodové potenciály, přenosová čísla, aktivity iontů, Debye-Hückelův zákon.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 100 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Ukončené studium technického směru se zaměřením na chemii a technologii potravin, materiálové vědy, chemii materiálů, makromolekulární chemii, technologii makromolekulárních látek.
Ukončené studium technického směru se zaměřením na chemii a technologii potravin, materiálové vědy, chemii materiálů, makromolekulární chemii, technologii makromolekulárních látek.
Absolvování základních kurzů předmětů z oblasti fyziky a fyzikální chemie.
Absolvování základních kurzů předmětů z oblasti fyziky a fyzikální chemie.
Výsledky učení
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Odborné dovednosti
Student dokáže posoudit vybrané termodynamické a fyzikální vlastnosti potravin vzhledem k jejich složení a struktuře.
Student dokáže posoudit vybrané termodynamické a fyzikální vlastnosti potravin vzhledem k jejich složení a struktuře.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Bartovská L., Šišková M. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Příklady a úlohy. Praha, 1992. ISBN 80-7080-158-1.
  • Bartovská L., Šišková M. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Praha, 2005. ISBN 80-7080-579-X.
  • Coupland, J.N. An Introduction to the Physical Chemistry of Food. New York, Heidleberg, Dordrecht, London: Springer, 2014. ISBN 978-1-4939-0760-1.
  • Hiemenz, P.C.,Rajagopalan, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. New York : Marcel Dekker, 1997. ISBN 0-8247-9397-8.
  • Novák J. a kol. Příklady a úlohy z fyzikální chemie. VŠCHT Praha, 2000. ISBN 80-7080-394-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -