Předmět: Plánování experimentů a zpracování experimentálních dat

« Zpět
Název předmětu Plánování experimentů a zpracování experimentálních dat
Kód předmětu TUTP/TWPE4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Definice řešeného problému a určení cíle experimentů. - Definice výzkumných hypotéz, jejich relevance. - Specifika potravinářského výzkumu, opakovatelnost a reprodukovatelnost výsledků. - Popisné nebo srovnávací studie, optimalizace velikosti vzorku, vzorkovací plány. - Tvorba plánu experimentu. - Základní přehled matematicko-statistických metod, induktivní statistika, odhady a testy hypotéz, průzkumová analýza dat. Kategoriální proměnné. - Parametrické a neparametrické přístupy k vyhodnocení dat. Dostupné programové systémy pro statistické zpracování dat. - Extrémní a odlehlá pozorování. - Kovariační a korelační analýza, analýza rozptylu. - Lineární regresní modely, regresní diagnostika. - Nelineární regresní modely, regresní diagnostika. - Diskriminační analýza. Metoda hlavních komponent. Faktorová analýza. - Shluková analýza. - Grafy a vizualizace dat. Formulace závěrů.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z organické, anorganické a analytické chemie, biochemie, matematicko-statistických metod (biometrika) a aktivní jazyková znalost.
Znalosti z organické, anorganické a analytické chemie, biochemie, matematicko-statistických metod (biometrika) a aktivní jazyková znalost.
Výsledky učení
Popsat cíle experimentů dizertační práce
Popsat cíle experimentů dizertační práce
Popsat metodické postupy experimentů a zpracování vzorků
Popsat metodické postupy experimentů a zpracování vzorků
Znát metody analýzy potravin
Znát metody analýzy potravin
Popsat metody statistické analýzy výsledků
Popsat metody statistické analýzy výsledků
Odborné dovednosti
Navrhnout a aplikovat vhodné postupy pro analýzu vzorků potravin
Navrhnout a aplikovat vhodné postupy pro analýzu vzorků potravin
Kriticky posoudit a zhodnotit získané výsledky experimentů a interpretovat je
Kriticky posoudit a zhodnotit získané výsledky experimentů a interpretovat je
Aplikovat vhodné metody statistické analýzy při vyhodnocení výsledků
Aplikovat vhodné metody statistické analýzy při vyhodnocení výsledků
Tvořit závěry a doporučení pro další rozvoj vědy a praxe
Tvořit závěry a doporučení pro další rozvoj vědy a praxe
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rešerše
Rešerše
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Doporučená literatura
  • Anděl, J. Statistické metody. Praha: matfyzpress, 2003. ISBN 80-86732-08-8.
  • Antoch, Jaromír. Vybrané metody statistické analýzy dat. 1. vyd. Praha : Academia, 1992. ISBN 8020002049.
  • Cox, D.R. Planning of Experiments. New York, 1992. ISBN 3-8055-7782-6.
  • Meloun, Milan. Statistická analýza experimentálních dat. Vyd. 2., upr. a rozš. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1254-0.
  • Wimmer, G. a kol. Spracovanie a vyhodnocovanie meraní. Bratislava, 2002. ISBN 80-224-0734-8.
  • Zichová, Jitka. Plánování experimentů a predikční vícerozměrná analýza. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1407-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -