Předmět: Pokročilá chemie potravin

« Zpět
Název předmětu Pokročilá chemie potravin
Kód předmětu TUTP/TWPC4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lapčík Lubomír, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do chemie potravin, primární a sekundární metabolity, primární a sekundární kontaminanty. - Základní vztahy mezi strukturou a vlastnostmi jednotlivých složek potravin. - Klasifikace, účinky a základní reakční mechanismy jednotlivých složek potravin. - Esenciální aminokyseliny, ostatní aminokyseliny, biogenní aminy. - S-substituované deriváty cysteinu. - Fytosteroly a příbuzné sloučeniny. - Esenciální mastné kyseliny, ostatní mastné kyseliny, významné lipidy. - Významné mono-, oligo- a polysacharidy. - Glykosidy a další deriváty cukrů. - Glukosinoláty a produkty jejich rozkladu. - Významné produkty Maillardovy reakce. - Vitaminy, minerální látky a příbuzné sloučeniny. - Fenolové sloučeniny. - Další biologicky aktivní složky potravin. - Fyziologické účinky biologicky aktivních látek v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 100 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z chemie, chemie a analýzy potravin.
Znalosti z chemie, chemie a analýzy potravin.
Výsledky učení
Student se orientuje v oblasti chemie potravin.
Student se orientuje v oblasti chemie potravin.
Student má znalosti o struktuře a vlastnostech složek potravin.
Student má znalosti o struktuře a vlastnostech složek potravin.
Odborné dovednosti
Student dokáže propojit vztah mezi složením, strukturou a formou potravin vzhledem k jejich užitným a výživovým vlastnostem.
Student dokáže propojit vztah mezi složením, strukturou a formou potravin vzhledem k jejich užitným a výživovým vlastnostem.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Nielsen, S.S. Food Analysis. 2nd Ed.. 1998.
  • Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 1. Přehled nutraceutik A. Primární metabolity a obsahové látky strukturovaných biologických systémů. Karolinum Praha, 2008.
  • Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 2. Přehled nutraceutik B. Sekundární metabolity rostlin. Karolinum Praha, 2008.
  • Velíšek, J. Chemie potravin I, II, III. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-03-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -