Předmět: Výroba alkoholických a nealkoholických nápojů

« Zpět
Název předmětu Výroba alkoholických a nealkoholických nápojů
Kód předmětu TUTP/TP9VN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Lorencová Eva, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Technologie výroby různých druhů čaje (pravé, bylinné a ovocné čaje). 2. Technologie výroby základních a speciálních druhů kávy, výroba kávovin. 3. Kvasné procesy, základy fermentačních technologií. 4. Suroviny pro výrobu piva, sladařství. 5. Pivovarnictví, výroba základních a speciálních druhů piv. 6. Technologie výroby tichých vín. 7. Výroba ostatních druhů vín (šumivých a perlivých vín, alkoholizovaných, kořeněných a přírodně sladkých vín). 8. Výroba ovocných vín, cideru a medoviny. 9. Lihovarnictví. 10. Výroba ovocných destilátů, destilátů z vína a matolin. 11. Výroba obilných destilátů, destilátů ze sladu a z vybraných speciálních surovin. 12. Technologie výroby lihovin (výroba ovocných, bylinných a emulzních likérů). 13. Technologie výroby nealkoholických nápojů (šťávy, nektary, koncentráty). 14. Technologie výroby nealkoholických nápojů (minerální vody a sycené vody, sirupy, limonády a nápoje jako funkční potraviny).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z oblasti potravinářské technologie a biotechnologie.
Znalosti z oblasti potravinářské technologie a biotechnologie.
Výsledky učení
charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry
charakterizovat suroviny a jejich jakostní parametry
popsat technologická schémata výroby a moderní technologické postupy
popsat technologická schémata výroby a moderní technologické postupy
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt
vysvětlit, které faktory mají pozitivní/negativní vliv na proces výroby a konečný produkt
definovat vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití
definovat vedlejší produkty výroby a možnosti jejich dalšího využití
definovat základní principy úchovy a skladování nápojů
definovat základní principy úchovy a skladování nápojů
specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu
specifikovat vybrané vlastnosti konečného produktu
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů
orientovat se v legislativních předpisech týkající se vybraných nápojů
Odborné dovednosti
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů
navrhnout technologický postup konkrétních nápojů
daný produkt vyrobit
daný produkt vyrobit
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku
uskutečnit základní provozní analýzy u výrobku
identifikovat vady a určit postup k nápravě
identifikovat vady a určit postup k nápravě
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy
výrobek senzoricky zhodnotit správnými degustačními postupy
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ASHURST, P.R. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition. New Yersey, 2005. ISBN 978-1-4051-2286-3.
  • BASAŘOVÁ, G. a kol. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
  • BUGLASS, A. J. Handbook of Alcoholic Beverages: Technical, Analytical and Nutritional Aspects. West Sussex, 2011. ISBN 978-0-470-51202-9.
  • KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
  • Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
  • Související legislativní předpisy. zákony a prováděcí vyhlášky, nařízení a věstníky EU.
  • STEEN, P.R. a R. ASHURST. Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Oxford, 2006. ISBN 978-14051-3435-4.
  • VELÍŠEK, J. A J. HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Praha, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
  • WINTGENS, J.N. Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production. Weinheim, 2004. ISBN 978-3-527-33253-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr