Předmět: Legislativa potravin

« Zpět
Název předmětu Legislativa potravin
Kód předmětu TUTP/TP9PL
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Struktura a tvorba právních předpisů v ČR a EU. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002. 2. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body. 3. Nařízení Komise (EU) 2023/915. 4. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004; 853/2004; č. 2017/625; Nařízení Komise č. 2073/2005. 5. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění; vybrané prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích. 6. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví; vybrané prováděcí vyhlášky. 7. Dozorové orgány v oblasti potravinářství. 8. Legislativa Evropské unie v potravinářství Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. 9. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008; č. 1332/2008; č. 1333/2008; č. 1334/2008; č. 1924/2006; Nařízení Komise (EU) č. 432/2012; Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013. 10. Legislativa týkající se materiálů vhodných pro styk s potravinami.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 34 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl.
Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl.
Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky.
Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky.
Určit nelegislativní a legislativní akty související se systémem HACCP.
Určit nelegislativní a legislativní akty související se systémem HACCP.
Vysvětlit funkci a princip systému HACCP.
Vysvětlit funkci a princip systému HACCP.
Odborné dovednosti
Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce.
Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/.
  • http://eur-lex.europa.eu/homepage.html.
  • https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en.
  • https://www.fda.gov/default.htm.
  • http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/.
  • http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2060.
  • www.zakonyprolidi.cz.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr