Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Obiloviny a alternativní plodiny využívané při výrobě potravin, jejich vlastnosti a metody hodnocení kvality. 2. Technologie mlýnského zpracování obilovin. 3. Výroba pečiva, způsoby kypření. 4. Výroba trvanlivého pečiva. 5. Výroba extrudovaných potravin. 6. Technologie výroby těstovin, vč. asijských. 7. Technologie získávání škrobu a zpracování škrobu. 8. Potravinářské využití luštěnin. 9. Výroba cukru a nečokoládových cukrovinek. 10. Výroba kakaa a čokoládových cukrovinek. 11. Zpracování brambor a bramborové výrobky. 12. Zpracování ovoce a zeleniny. 13. Výroba piva, vína a lihovin. 14. Nealko nápoje a balené minerální vody.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Vysvětlit princip výroby. |
Vysvětlit princip výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Odborné dovednosti |
---|
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Burešová, I. a kol. Výroba potravin rostlinného původu - Návody do cvičení II. Zlín, 2014. ISBN 978-80-7454-332-6.
-
Burešová, I. a kol. Výroba potravin rostlinného původu - Návody do cvičení I. Zlín, 2014. ISBN 978-80-7454-331-9.
-
BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
-
DENDY, D.A.V., DOBRASZCZYK, B.J. Cereals and Cereal Products. Chemistry and Technology. Gaithersburg: Aspen Publishers, 2001. ISBN 978-0-8342-1767-6.
-
Fellows P. Food processing technology principles and practise. 2000.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Praha: VŠCHT, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
KOSAŘ., K. a kolektiv . Technologie výroby sladu a piva. VÚPS, Brno, 2003.
-
MANLEY, D. (Ed.). Manley?s Technology of Biscuits, Crackers and Cookies. 4th Ed. Amsterdam: Woodhead Publishing, 2011. ISBN 978-1-61344-803-8.
-
PRUGAR, J. (Ed.). Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Brno: VÚPS, 2008. ISBN 9788086576282.
|