Vyučující
|
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Chemické složení a vlastnosti mléka pro průmyslové zpracování. 2. Základní mlékárenská ošetření a technologie výroby konzumního mléka a smetany. 3. Technologie výroby kysaných mléčných výrobků. 4. Technologie výroby sladkých sýrů. 5. Technologie výroby tvarohů a kyselých sýrů. 6. Technologie výroby másla, zahuštěných a sušených mléčných výrobků. 7. Minoritní živočišné produkty. 8. Chemické složení a technologické vlastnosti masa, biochemie postmortálních změn masa. 9. Hodnocení jatečných zvířat, jatečnictví, chlazení a zmrazování masa, bourání masa. 10. Technologické operace v masné výrobě. 11. Technologie výroby jednotlivých druhů masných výrobků. Zpracování živočišných tuků. 12. Chemické složení a vlastnosti drůbežího masa. 13. Jateční zpracování drůbeže a finalizace drůbežího masa. Výrobky z drůbežího masa. 14. Technologie zpracování ryb a rybích výrobků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby mléčných výrobků chatakterizovat vyrobu masných výrobků |
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby mléčných výrobků chatakterizovat vyrobu masných výrobků |
Odborné dovednosti |
---|
realizovat sladké a kyselé srážení mléka vyrobit různé kysané mléčné vyrobky uskutečnit výrobu šunek |
realizovat sladké a kyselé srážení mléka vyrobit různé kysané mléčné vyrobky uskutečnit výrobu šunek |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
-
Bylund, G. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing, 1995.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
-
Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
SMIT, G. (Ed.). Dairy Processing: Improving Quality. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 0849317584.
-
STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995. ISBN 80-9002260-4-4.
-
ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.
|