Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy, uspořádání senzorické laboratoře, zásady senzorického hodnocení. 2. Metody senzorické analýzy I (rozdílové metody, pořadový test, metody používající stupnice). 3. Metody senzorické analýzy II (hodnocení barvy a texturních vlastností). 4. Posuzovatelé a jejich výcvik. 5. Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze I. 6. Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze II. 7. Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně I. 8. Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně II. 9. Akreditace senzorických laboratoří. 10. Instrumentální metody v senzorické analýze potravin. 11. Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin I (opakování základních pojmů statistiky, vyhodnocování rozlišovacích metod). 12. Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin II (vyhodnocování pořadových metod). 13. Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin III (vyhodnocování stupnicových metod I). 14. Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin IV (vyhodnocování stupnicových metod II).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 40 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni). |
Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni). |
Výsledky učení |
---|
charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin |
charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin |
popsat metody senzorického hodnocení textury potravin |
popsat metody senzorického hodnocení textury potravin |
objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání |
objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání |
charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin |
charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin |
popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin |
popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu |
navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu |
realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny |
realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny |
zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny |
zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny |
prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny |
prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny |
aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů |
aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BAIGRIE, B. Taints and Off-flavours in Food. Boca Raton: CRC Press, 2003. ISBN 0-8493-1744-4.
-
Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
-
Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. Senzorická analýza potravin II. Statistické metody. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-494-X.
-
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
-
Pokorný, Jan. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Vyd. 2. dopl. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 8085120607.
-
VOILLEY, A., ETIÉVANT, P. Flavour in Food. Boca Raton: CRC Press, 2006. ISBN 978-1-85573-960-4.
|