Předmět: Senzorické hodnocení kosmetických přípravků

« Zpět
Název předmětu Senzorické hodnocení kosmetických přípravků
Kód předmětu TUTP/TP7SH
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
  • Pavlačková Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do senzorické analýzy, základní pojmy, lidské smysly využívané při senzorické analýze. 2. Senzorické pracoviště, základní zásady přípravy a hodnocení vzorků, akreditace zkušební a kalibrační laboratoře v oblasti senzorické analýzy. 3. Posuzovatelé a jejich výcvik. 4. Metody senzorické analýzy I (rozdílové a pořadové zkoušky). 5. Metody senzorické analýzy II (stupnicové zkoušky). 6. Pokročilé metody senzorické analýzy (profilové metody, hodnocení barvy a textury, 3-AFC). 7. Vyhodnocování výsledků senzorické analýzy I (rozdílové a pořadové metody). 8. Vyhodnocování výsledků senzorické analýzy II (stupnicové metody). 9. Feromony a jejich uplatnění v kosmetice. 10. Senzorický analýza vonných látek v parfumerářství. 11. Látky vonné a chuťové v senzorické analýze funkční kosmetiky. 12. Podmínky senzorického hodnocení kosmetických přípravků. 13. Podmínky senzorického hodnocení kosmetických přípravků a vybraných výrobků spotřební chemie. 14. Senzorické hodnocení obalů a obalových materiálů používaných v kosmetickém průmyslu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 34 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat odborné pojmy ze senzorické analýzy
definovat odborné pojmy ze senzorické analýzy
definovat základní zásady přípravy a podmínky senzorického hodnocení
definovat základní zásady přípravy a podmínky senzorického hodnocení
kategorizovat úroveň a výcvik senzorického posuzovatele
kategorizovat úroveň a výcvik senzorického posuzovatele
charakterizovat metody senzorické analýzy
charakterizovat metody senzorické analýzy
charakterizovat senzorické hodnocení kosmetických přípravků
charakterizovat senzorické hodnocení kosmetických přípravků
Odborné dovednosti
osvojit si a dodržovat senzorickou disciplínu
osvojit si a dodržovat senzorickou disciplínu
realizovat testování a ověřování senzorických schopností
realizovat testování a ověřování senzorických schopností
hodnotit organoleptické vlastnosti kosmetických přípravků
hodnotit organoleptické vlastnosti kosmetických přípravků
navrhnout postup a realizovat senzorické hodnocení vybraného výrobku
navrhnout postup a realizovat senzorické hodnocení vybraného výrobku
zpracovat statisticky data senzorického hodnocení vybraného produktu a prezentovat získané výsledky
zpracovat statisticky data senzorického hodnocení vybraného produktu a prezentovat získané výsledky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • České technické normy týkající se senzorické analýzy..
  • BAUER, K., GARBE, D., SURBURG, H. Common Fragrance and Flavor Materials. Wiley-VCH Verlag, 2001. ISBN 3-527-30364-2.
  • Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
  • JAROŠOVÁ, A. Senzorické hodnocení potravin.. Brno: MZLU, 2001. ISBN 80-7157-539-9.
  • Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. Senzorická analýza potravin II. Statistické metody. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-494-X.
  • LAWLESS H.T. Sensory Evaluation of Food. Kluwer Academic Publishers, 1998. ISBN 0-8342-1752-X.
  • PAVLAČKOVÁ, J. Senzorika kosmetických prostředků. Zlín: UTB, 2015.
  • POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PANOVSKÁ, Z. Senzorická analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
  • PRÍBELA, A. Zmyslové hodnotenie kosmetických surovín a výrobkov. Bratislava, 2011.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr