Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Pavlačková Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do senzorické analýzy, základní pojmy, lidské smysly využívané při senzorické analýze. 2. Senzorické pracoviště, základní zásady přípravy a hodnocení vzorků, akreditace zkušební a kalibrační laboratoře v oblasti senzorické analýzy. 3. Posuzovatelé a jejich výcvik. 4. Metody senzorické analýzy I (rozdílové a pořadové zkoušky). 5. Metody senzorické analýzy II (stupnicové zkoušky). 6. Pokročilé metody senzorické analýzy (profilové metody, hodnocení barvy a textury, 3-AFC). 7. Vyhodnocování výsledků senzorické analýzy I (rozdílové a pořadové metody). 8. Vyhodnocování výsledků senzorické analýzy II (stupnicové metody). 9. Feromony a jejich uplatnění v kosmetice. 10. Senzorický analýza vonných látek v parfumerářství. 11. Látky vonné a chuťové v senzorické analýze funkční kosmetiky. 12. Podmínky senzorického hodnocení kosmetických přípravků. 13. Podmínky senzorického hodnocení kosmetických přípravků a vybraných výrobků spotřební chemie. 14. Senzorické hodnocení obalů a obalových materiálů používaných v kosmetickém průmyslu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 34 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat odborné pojmy ze senzorické analýzy |
definovat odborné pojmy ze senzorické analýzy |
definovat základní zásady přípravy a podmínky senzorického hodnocení |
definovat základní zásady přípravy a podmínky senzorického hodnocení |
kategorizovat úroveň a výcvik senzorického posuzovatele |
kategorizovat úroveň a výcvik senzorického posuzovatele |
charakterizovat metody senzorické analýzy |
charakterizovat metody senzorické analýzy |
charakterizovat senzorické hodnocení kosmetických přípravků |
charakterizovat senzorické hodnocení kosmetických přípravků |
Odborné dovednosti |
---|
osvojit si a dodržovat senzorickou disciplínu |
osvojit si a dodržovat senzorickou disciplínu |
realizovat testování a ověřování senzorických schopností |
realizovat testování a ověřování senzorických schopností |
hodnotit organoleptické vlastnosti kosmetických přípravků |
hodnotit organoleptické vlastnosti kosmetických přípravků |
navrhnout postup a realizovat senzorické hodnocení vybraného výrobku |
navrhnout postup a realizovat senzorické hodnocení vybraného výrobku |
zpracovat statisticky data senzorického hodnocení vybraného produktu a prezentovat získané výsledky |
zpracovat statisticky data senzorického hodnocení vybraného produktu a prezentovat získané výsledky |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Didaktický test |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
České technické normy týkající se senzorické analýzy..
-
BAUER, K., GARBE, D., SURBURG, H. Common Fragrance and Flavor Materials. Wiley-VCH Verlag, 2001. ISBN 3-527-30364-2.
-
Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
-
JAROŠOVÁ, A. Senzorické hodnocení potravin.. Brno: MZLU, 2001. ISBN 80-7157-539-9.
-
Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. Senzorická analýza potravin II. Statistické metody. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-494-X.
-
LAWLESS H.T. Sensory Evaluation of Food. Kluwer Academic Publishers, 1998. ISBN 0-8342-1752-X.
-
PAVLAČKOVÁ, J. Senzorika kosmetických prostředků. Zlín: UTB, 2015.
-
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PANOVSKÁ, Z. Senzorická analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
-
PRÍBELA, A. Zmyslové hodnotenie kosmetických surovín a výrobkov. Bratislava, 2011.
|