Vyučující
|
-
Šiška Ladislav, MVDr.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
-
Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
-
Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
-
Gál Robert, Ing. Ph.D.
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Bezpečnost práce a zadání výroby konkrétní potraviny. 2. Sestavení surovinové skladby. 3. Tvorba výrobního diagramu. 4. Materiálová bilance vstupů, pomocných materiálů a výstupů. 5. Aplikace principů řízení bezpečnosti potravin, stanovení ovládacích opatření na úrovni kritických kontrolních bodů, kontrolních bodů, případně provozních programů nezbytných opatření. 6. Selekce metod chemického, mikrobiologického, fyzikálního a senzorického hodnocení vhodných ke stanovení jakosti a bezpečnosti potraviny. 7. Příprava strojního vybavení, surovin a pomocných materiálů. 8. Realizace výroby I. 9. Realizace výroby II. 10. Realizace výroby III. 11. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu I. 12. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu II. 13. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu III. 14. Prezentace výsledků výroby konkrétní potravin a její jakosti a bezpečnosti.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Laborování, Individuální práce studentů
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Plánovat experiment |
Plánovat experiment |
Provádět vybrané analýzy |
Provádět vybrané analýzy |
Odborné dovednosti |
---|
Navrhnout technologický postup konkrétních potravin a nápojů |
Navrhnout technologický postup konkrétních potravin a nápojů |
Vyrobit potravinu s definovanými vlastnostmi |
Vyrobit potravinu s definovanými vlastnostmi |
Aplikovat technologické postupy při výrobě potravin |
Aplikovat technologické postupy při výrobě potravin |
Určit faktory, které mohou mít záporný/kladný vliv při výrobě potravin |
Určit faktory, které mohou mít záporný/kladný vliv při výrobě potravin |
Provést vybrané analýzy pro hodnocení kvality a funkčních vlastností potravin |
Provést vybrané analýzy pro hodnocení kvality a funkčních vlastností potravin |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Zpracování prezentace |
Známkou |
Analýza edukačního materiálu |
Analýza edukačního materiálu |
Zpracování prezentace |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
DOSTÁLOVÁ, J. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge, 2000. ISBN 0-85404-596-7.
-
FEINER, G. Meat Products Handbook: Practical Science and Technology. Cambridge: Woodhead Pub, 2008. ISBN 9781845690502.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed.. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
|