Předmět: Ročníkový projekt

« Zpět
Název předmětu Ročníkový projekt
Kód předmětu TUTP/TP7RO
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šiška Ladislav, MVDr.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost práce a zadání výroby konkrétní potraviny. 2. Sestavení surovinové skladby. 3. Tvorba výrobního diagramu. 4. Materiálová bilance vstupů, pomocných materiálů a výstupů. 5. Aplikace principů řízení bezpečnosti potravin, stanovení ovládacích opatření na úrovni kritických kontrolních bodů, kontrolních bodů, případně provozních programů nezbytných opatření. 6. Selekce metod chemického, mikrobiologického, fyzikálního a senzorického hodnocení vhodných ke stanovení jakosti a bezpečnosti potraviny. 7. Příprava strojního vybavení, surovin a pomocných materiálů. 8. Realizace výroby I. 9. Realizace výroby II. 10. Realizace výroby III. 11. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu I. 12. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu II. 13. Hodnocení jakosti a bezpečnosti vyrobeného produktu III. 14. Prezentace výsledků výroby konkrétní potravin a její jakosti a bezpečnosti.

Studijní aktivity a metody výuky
Laborování, Individuální práce studentů
  • Příprava na zápočet - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Plánovat experiment
Plánovat experiment
Provádět vybrané analýzy
Provádět vybrané analýzy
Odborné dovednosti
Navrhnout technologický postup konkrétních potravin a nápojů
Navrhnout technologický postup konkrétních potravin a nápojů
Vyrobit potravinu s definovanými vlastnostmi
Vyrobit potravinu s definovanými vlastnostmi
Aplikovat technologické postupy při výrobě potravin
Aplikovat technologické postupy při výrobě potravin
Určit faktory, které mohou mít záporný/kladný vliv při výrobě potravin
Určit faktory, které mohou mít záporný/kladný vliv při výrobě potravin
Provést vybrané analýzy pro hodnocení kvality a funkčních vlastností potravin
Provést vybrané analýzy pro hodnocení kvality a funkčních vlastností potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Zpracování prezentace
Známkou
Analýza edukačního materiálu
Analýza edukačního materiálu
Zpracování prezentace
Známkou
Doporučená literatura
  • DOSTÁLOVÁ, J. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
  • EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge, 2000. ISBN 0-85404-596-7.
  • FEINER, G. Meat Products Handbook: Practical Science and Technology. Cambridge: Woodhead Pub, 2008. ISBN 9781845690502.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed.. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr