Předmět: Biotechnologie ve výrobě potravin živočišného původu

« Zpět
Název předmětu Biotechnologie ve výrobě potravin živočišného původu
Kód předmětu TUTP/TP7BV
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Chemické složení mléka. 2. Principy základních technologických operací. 3. Čisté mlékařské kultury. 4. Výroba kysaných mléčných výrobků I. 5. Výroba kysaných mléčných výrobků II. 6. Výroba přírodních sýrů I. 7. Výroba přírodních sýrů II. 8. Výroba tvarohu a kyselých sýrů. 9. Chemické složení masa. 10. Postmortální změny masa. 11. Technologie výroby fermentovaných masných výrobků I. 12. Technologie výroby fermentovaných masných výrobků II. 13. Technologie výroby fermentovaných rybích výrobků. 14. Výroba ostatních fermentovaných živočišných produktů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 70 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 36 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie.
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie.
Znalosti základních principů mlékárenské výroby.
Znalosti základních principů mlékárenské výroby.
Výsledky učení
popsat principy základních mlékárenských ošetření
popsat principy základních mlékárenských ošetření
charakterizovat technologii výroby kysaných mléčných výrobků
charakterizovat technologii výroby kysaných mléčných výrobků
popsat výrobu sýrů a tvarohů
popsat výrobu sýrů a tvarohů
popsat chemické složení masa a postmortální změny masa
popsat chemické složení masa a postmortální změny masa
charakterizovat technologii výroby fermentovaných živočišných produktů
charakterizovat technologii výroby fermentovaných živočišných produktů
Odborné dovednosti
objasnit vliv základních mlékárenských technologií na vlastnosti mléka a mléčných výrobků
objasnit vliv základních mlékárenských technologií na vlastnosti mléka a mléčných výrobků
vyrobit kysané mléčné výrobky
vyrobit kysané mléčné výrobky
vyrobit přírodní sýry
vyrobit přírodní sýry
objasnit vliv postmortálních změn na kvalitu masa
objasnit vliv postmortálních změn na kvalitu masa
vyrobit fermentované masné výrobky
vyrobit fermentované masné výrobky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Exkurze
Exkurze
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995. ISBN 9163134276.
  • FOX, P.F. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. 3rd Ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0-1226-3651-1.
  • Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
  • LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
  • ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr