Vyučující
|
-
Gál Robert, Ing. Ph.D.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Chemické složení mléka. 2. Principy základních technologických operací. 3. Čisté mlékařské kultury. 4. Výroba kysaných mléčných výrobků I. 5. Výroba kysaných mléčných výrobků II. 6. Výroba přírodních sýrů I. 7. Výroba přírodních sýrů II. 8. Výroba tvarohu a kyselých sýrů. 9. Chemické složení masa. 10. Postmortální změny masa. 11. Technologie výroby fermentovaných masných výrobků I. 12. Technologie výroby fermentovaných masných výrobků II. 13. Technologie výroby fermentovaných rybích výrobků. 14. Výroba ostatních fermentovaných živočišných produktů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 36 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
Znalosti obecné mikrobiologie, biochemie (na bakalářské úrovni), potravinářské mikrobiologie. |
Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
Znalosti základních principů mlékárenské výroby. |
Výsledky učení |
---|
popsat principy základních mlékárenských ošetření |
popsat principy základních mlékárenských ošetření |
charakterizovat technologii výroby kysaných mléčných výrobků |
charakterizovat technologii výroby kysaných mléčných výrobků |
popsat výrobu sýrů a tvarohů |
popsat výrobu sýrů a tvarohů |
popsat chemické složení masa a postmortální změny masa |
popsat chemické složení masa a postmortální změny masa |
charakterizovat technologii výroby fermentovaných živočišných produktů |
charakterizovat technologii výroby fermentovaných živočišných produktů |
Odborné dovednosti |
---|
objasnit vliv základních mlékárenských technologií na vlastnosti mléka a mléčných výrobků |
objasnit vliv základních mlékárenských technologií na vlastnosti mléka a mléčných výrobků |
vyrobit kysané mléčné výrobky |
vyrobit kysané mléčné výrobky |
vyrobit přírodní sýry |
vyrobit přírodní sýry |
objasnit vliv postmortálních změn na kvalitu masa |
objasnit vliv postmortálních změn na kvalitu masa |
vyrobit fermentované masné výrobky |
vyrobit fermentované masné výrobky |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Exkurze |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Exkurze |
Exkurze |
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995. ISBN 9163134276.
-
FOX, P.F. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. 3rd Ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0-1226-3651-1.
-
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
-
ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.
|