Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do senzorické analýzy, základní pojmy. - Uspořádání senzorické laboratoře, zásady senzorického hodnocení. - Lidské smysly v senzorické analýze. - Posuzovatelé a jejich výcvik. - Metody senzorické analýzy I (rozdílové metody, pořadový test). - Metody senzorické analýzy II (metody používající stupnice). - Metody senzorické analýzy III (profilové metody, konzumentské zkoušky, instrumentální metody).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
popsat požadavky na senzorické pracoviště |
popsat požadavky na senzorické pracoviště |
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
Odborné dovednosti |
---|
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Přednášení |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Didaktický test |
Známkou |
Známkou |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
ČSN EN 1622 - Jakost vod - Stanovení prahového čísla pachu (TON) a prahového čísla chuti (TFN).. Český normalizační institut, 2007.
-
BOWMAN, L. Food Chemistry: Sensory Analysis and Mechanisms. New York: Syrawood Publishing House, 2016. ISBN 978-1-68286-087-8.
-
Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
-
LAWLESS, H. T., HEYMANN, H. Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Gaithersburg: Aspen Publisher, 1999. ISBN 978-1-4757-6499-4.
-
POKORNÝ, J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti, vyd. 2. dopl.. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 978-80-8512-060-7.
-
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno: MZLU, 1997. ISBN 978-80-7157-283-7.
|