Vyučující
|
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Gál Robert, Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení vajec. - Technologické vlastnosti vajec. - Zpracování vajec na vaječné výrobky. - Technologie zpracování medu. - Zpracování sladkovodních ryb. - Technologie zpracování masa sladkovodních ryb na rybí výrobky. - Zpracování mořských ryb. - Technologie zpracování masa mořských ryb na rybí výrobky. - Technologie zpracování mlžů, plžů, hlavonožců a dalších mořských plodů. - Technologie zpracování králíků a králičího masa. - Technologické operace při odlovu zvěře a zpracování zvěřiny. - Technologie zpracování skopového a kozího masa. - Technologie zpracování koňského masa. - Zpracování krokodýlího, pštrosího, klokaního masa a dalších minoritních druhů mas (křepelky, perličky).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Definovat chemické složení a vlastnosti vajec, legislativní požadavky na konzumní vejce a popsat výrobu vaječných hmot. |
Definovat chemické složení a vlastnosti vajec, legislativní požadavky na konzumní vejce a popsat výrobu vaječných hmot. |
Definovat chemické složení a vlastnosti rybího masa, principy technologie zpracování ryb. |
Definovat chemické složení a vlastnosti rybího masa, principy technologie zpracování ryb. |
Definovat získávání, chemické složení a vlastnosti medu, legislativní požadavky na med. |
Definovat získávání, chemické složení a vlastnosti medu, legislativní požadavky na med. |
Charakterizovat minoritní druhy zvířat využívaných v potravinářském průmyslu a principy jejich zpracování. |
Charakterizovat minoritní druhy zvířat využívaných v potravinářském průmyslu a principy jejich zpracování. |
Odborné dovednosti |
---|
Stanovit stolní hodnotu ryb a zhodnotit kvalitu rybích výrobků. |
Stanovit stolní hodnotu ryb a zhodnotit kvalitu rybích výrobků. |
Posoudit funkční vlastnosti vajec. |
Posoudit funkční vlastnosti vajec. |
Provést základní chemické analýzy medu. |
Provést základní chemické analýzy medu. |
Zpracovat minoritní druhy mas na masné výrobky. |
Zpracovat minoritní druhy mas na masné výrobky. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Didaktický test |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
BUCHTOVÁ, H. Hygiena a technologie zpracování ryb a ostatních vodních živočichů. VFU Brno, 2001. ISBN 80-7305-401-9.
-
IMMERSEEL, F., et al. Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products, vol. 2 - Egg Safety and Nutritional Quality. Elsevier, 2011. ISBN 978-0-85709-072-0.
-
OVENS, C.M. et al. Poultry meat processing. CRC Press Taylor & Francis Group, London, 2010. ISBN 978-1-4398-8216-0.
-
PIPOVÁ, M. a kol. Hygiena a technológia spracovania sladkovodních a morských rýb. Košice, 2006. ISBN 80-8077-048-4.
-
STEINHAUSEROVÁ, I. a kol. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu.. Brno, 2003. ISBN 80-7305-462-0.
-
WINKLEMAYER, R. a kol. Hygiena zvěřiny. Brno: VFU Brno, 2005. ISBN 80-7305-523-6.
|