Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Charakteristika cukrové řepy. - Technologie výroby surového cukru. - Technologie rafinace cukru. - Cukry a sladidla. - Suroviny pro výrobu nečokoládových cukrovinek. - Technologie výroby nečokoládových cukrovinek. - Suroviny pro výrobu čokolády. - Technologie výroby čokolády. - Technologie získávání olejů - Technologie výroby rostlinných tuků. - Zpracování ovoce. - Zpracování zeleniny. - Potravinářské využití brambor. - Technologie zpracování brambor.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Vysvětlit princip výroby. |
Vysvětlit princip výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Odborné dovednosti |
---|
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Přednášení |
Demonstrace |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Demonstrace |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza seminární práce |
Příprava a přednes prezentace |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza seminární práce |
Příprava a přednes prezentace |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0854045937.
-
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
OFOAKWA, E.O. Cocoa Production and Processing Technology. CRC Press, 2014. ISBN 9781466598249.
|