Předmět: Technologie potravin IV

« Zpět
Název předmětu Technologie potravin IV
Kód předmětu TUTP/TP5T4
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
  • Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Charakteristika cukrové řepy. - Technologie výroby surového cukru. - Technologie rafinace cukru. - Cukry a sladidla. - Suroviny pro výrobu nečokoládových cukrovinek. - Technologie výroby nečokoládových cukrovinek. - Suroviny pro výrobu čokolády. - Technologie výroby čokolády. - Technologie získávání olejů - Technologie výroby rostlinných tuků. - Zpracování ovoce. - Zpracování zeleniny. - Potravinářské využití brambor. - Technologie zpracování brambor.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Specifikovat požadavky na suroviny.
Specifikovat požadavky na suroviny.
Vysvětlit princip výroby.
Vysvětlit princip výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Odborné dovednosti
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Sestavit technologický postup výroby.
Sestavit technologický postup výroby.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Přednášení
Demonstrace
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Demonstrace
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza seminární práce
Příprava a přednes prezentace
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza seminární práce
Příprava a přednes prezentace
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0854045937.
  • Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • OFOAKWA, E.O. Cocoa Production and Processing Technology. CRC Press, 2014. ISBN 9781466598249.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr