Předmět: Řízení bezpečnosti potravin I

« Zpět
Název předmětu Řízení bezpečnosti potravin I
Kód předmětu TUTP/TP5R1
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Šiška Ladislav, MVDr.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost potravin legislativní podklady, terminologie. 2. Biologické nebezpečí v potravinách I - popis, výskyt, možnosti detekce. 3. Biologické nebezpečí v potravinách II - škůdci. 4. Chemická nebezpečí v potravinách I - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 5. Chemická nebezpečí v potravinách II - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 6. Fyzikální nebezpečí v potravinách - popis, výskyt, možnost detekce. 7. Alergeny v potravinách - klasifikace, legislativní rámec, možnosti detekce. 8. Křížová kontaminace v potravinách. 9. Systém rychlého varování, systém stahování nebezpečných výrobků z trhu. 10. HACCP systém. 11. Inspekční standard BRC, International Food Standard IFS - základní principy. 12. Systém managementu kvality ISO 9001. 13. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000 - základní principy. 14. Schéma FSSC 22000.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny.
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny.
Výsledky učení
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin.
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu.
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin ? Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci.
  • ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
  • MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management.. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
  • Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
  • TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr