Vyučující
|
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Šiška Ladislav, MVDr.
|
Obsah předmětu
|
1. Bezpečnost potravin legislativní podklady, terminologie. 2. Biologické nebezpečí v potravinách I - popis, výskyt, možnosti detekce. 3. Biologické nebezpečí v potravinách II - škůdci. 4. Chemická nebezpečí v potravinách I - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 5. Chemická nebezpečí v potravinách II - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 6. Fyzikální nebezpečí v potravinách - popis, výskyt, možnost detekce. 7. Alergeny v potravinách - klasifikace, legislativní rámec, možnosti detekce. 8. Křížová kontaminace v potravinách. 9. Systém rychlého varování, systém stahování nebezpečných výrobků z trhu. 10. HACCP systém. 11. Inspekční standard BRC, International Food Standard IFS - základní principy. 12. Systém managementu kvality ISO 9001. 13. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000 - základní principy. 14. Schéma FSSC 22000.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zkoušku
- 90 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny. |
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny. |
Výsledky učení |
---|
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin. |
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin. |
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách. |
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách. |
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin. |
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin. |
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu. |
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu. |
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu. |
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu. |
Odborné dovednosti |
---|
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření. |
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření. |
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí. |
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin ? Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci.
-
ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
-
MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management.. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
-
Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
-
TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.
|