Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Obiloviny využívané při výrobě potravin. - Mlýnské zpracování obilovin. - Technologie výroby běžného pečiva a chleba - Výroba trvanlivého pečiva. - Výroba těstovin. - Technologie výroby cukru. - Technologie výroby čokolády a nečokoládových cukrovinek. - Technologie získávání škrobu. - Technologie výroby tuků a olejů. - Zpracování ovoce a zeleniny. - Zpracování brambor. - Sladařství a pivovarství. - Lihovarství, výroba lihovin a droždí. - Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Vysvětlit princip výroby. |
Vysvětlit princip výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Odborné dovednosti |
---|
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Demonstrace |
Demonstrace |
Přednášení |
Přednášení |
Individuální práce studentů |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Individuální práce studentů |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-509-1.
|