Předmět: Potravinářské technologie a biotechnologie I

« Zpět
Název předmětu Potravinářské technologie a biotechnologie I
Kód předmětu TUTP/TP5P1
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
  • Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Obiloviny využívané při výrobě potravin. - Mlýnské zpracování obilovin. - Technologie výroby běžného pečiva a chleba - Výroba trvanlivého pečiva. - Výroba těstovin. - Technologie výroby cukru. - Technologie výroby čokolády a nečokoládových cukrovinek. - Technologie získávání škrobu. - Technologie výroby tuků a olejů. - Zpracování ovoce a zeleniny. - Zpracování brambor. - Sladařství a pivovarství. - Lihovarství, výroba lihovin a droždí. - Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Specifikovat požadavky na suroviny.
Specifikovat požadavky na suroviny.
Vysvětlit princip výroby.
Vysvětlit princip výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Odborné dovednosti
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Sestavit technologický postup výroby.
Sestavit technologický postup výroby.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Demonstrace
Demonstrace
Přednášení
Přednášení
Individuální práce studentů
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Individuální práce studentů
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
  • KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-509-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr