Vyučující
|
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Historie právních předpisů, struktura a tvorba právních předpisů. - Základy legislativy v oblasti potravinářství. - Legislativa České republiky vztahující se na potraviny. - Přehled právních předpisů Evropské unie týkajících se potravin 178/2002, 852/20004, 853/2004, 2017/625 - Právní předpisy týkající se označování potravin. - Systém rychlého varování pro potravinové výrobky a krmiva (RASFF). - Základní legislativní požadavky z pohledu Zákona o potravinách. - Vybrané vyhlášky k zákonu o potravinách. - Základní legislativní požadavky z pohledu Veterinárního zákona a vybraných prováděcích vyhlášek. - Základní legislativní požadavky z pohledu Zákona o ochraně veřejného zdraví. - Přehled dalších zákonů - Zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, Zákon o ekologickém zemědělství. - Zákon o lihu a Zákon o povinném značení lihu. - Přehled dalších zákonů Zákon o ČOI, Zákon o SZPI, Zákon o ochraně spotřebitele. - Systém jakosti, vnitřní a vnější audity potravinářských provozů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalost vývoje českého potravinového práva. |
Znalost vývoje českého potravinového práva. |
Znalost vzniku, schvalování a zanikání právních předpisů včetně znalosti hierarchie národní a evropské legislativy. |
Znalost vzniku, schvalování a zanikání právních předpisů včetně znalosti hierarchie národní a evropské legislativy. |
Odborné dovednosti |
---|
Na základě modelového zápisu kontrolního zjištění v potravinářském provozu je student schopen přiřadit situaci odpovídajícím právním předpisům a identifikovat případné neshody. |
Na základě modelového zápisu kontrolního zjištění v potravinářském provozu je student schopen přiřadit situaci odpovídajícím právním předpisům a identifikovat případné neshody. |
Na základě popsané modelové situace dokáže student stanovit základní legislativní nároky na provoz, surovinu a produkt v popsaném potravinářském provozu. |
Na základě popsané modelové situace dokáže student stanovit základní legislativní nároky na provoz, surovinu a produkt v popsaném potravinářském provozu. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
|