Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Obiloviny využívané při výrobě potravin. 2. Příprava obilovin k mletí. 3. Mlýnské zpracování obilovin. 4. Suroviny pro výrobu pečiva. 5. Metody kypření těsta. 6. Technologie výroby běžného pečiva. 7. Technologie výroby chleba. 8. Technologie výroby jemného pečiva. 9. Výroba sušenek a oplatek. 10. Výroba mechanicky kypřeného pečiva, perníku a cereálních tyčinek. 11. Extruzní technologie při výrobě trvanlivého pečiva. 12. Výroba těstovin. 13. Technologie získávání pšeničného a kukuřičného škrobu. 14. Technologie získávání bramborového škrobu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 60 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Specifikovat požadavky na suroviny. |
Vysvětlit princip výroby. |
Vysvětlit princip výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Stručně popsat technologii výroby. |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
Odborné dovednosti |
---|
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Sestavit technologický postup výroby. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Výrobek podle postupu vyrobit. |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Demonstrace |
Demonstrace |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Příprava a přednes prezentace |
Analýza seminární práce |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza seminární práce |
Příprava a přednes prezentace |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. UTB Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin ? Přehled tradičních potravinářských výrob. Praha: VŠCHT Praha, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
PRUGAR., J. (ed.). Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Brno: VÚPS, 2008. ISBN 9788086576282.
|