Předmět: Technologie potravin I

« Zpět
Název předmětu Technologie potravin I
Kód předmětu TUTP/TP4T1
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
  • Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Obiloviny využívané při výrobě potravin. 2. Příprava obilovin k mletí. 3. Mlýnské zpracování obilovin. 4. Suroviny pro výrobu pečiva. 5. Metody kypření těsta. 6. Technologie výroby běžného pečiva. 7. Technologie výroby chleba. 8. Technologie výroby jemného pečiva. 9. Výroba sušenek a oplatek. 10. Výroba mechanicky kypřeného pečiva, perníku a cereálních tyčinek. 11. Extruzní technologie při výrobě trvanlivého pečiva. 12. Výroba těstovin. 13. Technologie získávání pšeničného a kukuřičného škrobu. 14. Technologie získávání bramborového škrobu.

Studijní aktivity a metody výuky
Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 60 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Specifikovat požadavky na suroviny.
Specifikovat požadavky na suroviny.
Vysvětlit princip výroby.
Vysvětlit princip výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Stručně popsat technologii výroby.
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.).
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky.
Odborné dovednosti
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku.
Sestavit technologický postup výroby.
Sestavit technologický postup výroby.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Výrobek podle postupu vyrobit.
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.).
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Demonstrace
Demonstrace
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Příprava a přednes prezentace
Analýza seminární práce
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza seminární práce
Příprava a přednes prezentace
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. UTB Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin ? Přehled tradičních potravinářských výrob. Praha: VŠCHT Praha, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • PRUGAR., J. (ed.). Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Brno: VÚPS, 2008. ISBN 9788086576282.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr