Předmět: Epidemiologie a bezpečnost potravin

« Zpět
Název předmětu Epidemiologie a bezpečnost potravin
Kód předmětu TUTP/TP2EB
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šiška Ladislav, MVDr.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Infekce a infekční onemocnění, výskyt infekčního onemocnění. Proces šíření nákazy. 2. Protiepidemická opatření preventivní a represivní. Přerušení cesty přenosu - eliminace zdroje nákazy, dekontaminace, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, sterilizace. 3. Imunitní systém, alergie - patogeneze alergií. 4. Alergeny v potravinách - klasifikace, legislativní rámec. 5. Speciální epidemiologie - vzdušné nákazy. 6. Speciální epidemiologie - alimentární nákazy. 7. Speciální epidemiologie - nákazy přenášené členovci, nákazy kůže a sliznic. 8. Speciální epidemiologie - zoonózy. 9. Bezpečnost potravin - legislativní podklady, terminologie. 10. Biologické nebezpečí v potravinách - mikroorganizmy a škůdci. 11. Chemické nebezpečí v potravinách - se zaměřením na technologické opracování potravin při přípravě pokrmů. 12. Fyzikální nebezpečí v potravinách - klasifikace, možnosti eliminace v potravinářských provozech. 13. Křížová kontaminace. 14. HACCP systém.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie.
Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie.
Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Vyjmenovat a blíže popsat jednotlivé skupiny nákaz.
Vyjmenovat a blíže popsat jednotlivé skupiny nákaz.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétního infekčního onemocnění.
Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétního infekčního onemocnění.
Zařadit konkrétní infekční onemocnění k odpovídající skupině nákaz.
Zařadit konkrétní infekční onemocnění k odpovídající skupině nákaz.
Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro jednotlivé skupiny nákaz.
Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro jednotlivé skupiny nákaz.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • HAMPLOVÁ, L. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • HOŘEJŠÍ, V. a kol. Základy imunologie. Praha, Triton, 2017. ISBN 978-80-7553-250-3.
  • JÍLEK, P. Imunologie: stručně, jasně, přehledně. 2. dopl. vyd.. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-0595-3.
  • MADDOCK, J. Public Health - Methodology, Environmental and Systems Issues. Rijeka: InTech, 2012. ISBN 978-953-51-0641-8.
  • TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie. Praha: UK, 2013. ISBN 978-80-246-2025-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr