Předmět: Základy zbožíznalství potravin

« Zpět
Název předmětu Základy zbožíznalství potravin
Kód předmětu TUTP/TP1ZZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lapčíková Barbora, doc. Mgr. Ph.D.
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Legislativa výroby potravin, označování potravin. 2. Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky. 3. Škrob, luštěniny, olejnatá semena. 4. Přírodní sladidla, med, sladidla, cukrovinky, kakao, čokoláda. 5. Mražené krémy, jedlé tuky a oleje, brambory. 6. Ovoce a zelenina, suché skořápkové plody, houby. 7. Čaj, káva, kávoviny. 8. Koření, sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, hořčice. 9. Mléko, mléčné výrobky, sýry. 10. Maso a masné výrobky. 11. Drůbeží maso a drůbeží masné výrobky. 12. Vejce a výrobky z vajec. 13. Zvěřina, ryby, rybí výrobky, minoritní druhy mas. 14. Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 34 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
objasnit zbožíznaleckou charakteristiku jednotlivých komodit
objasnit zbožíznaleckou charakteristiku jednotlivých komodit
charakterizovat požadavky na jakost jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek
charakterizovat požadavky na jakost jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek
charakterizovat požadavky na skladování jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek
charakterizovat požadavky na skladování jednotlivých potravin dle nároků příslušných komoditních vyhlášek
popsat požadavky na označování potravin dle požadavků nařízení 1169/2011
popsat požadavky na označování potravin dle požadavků nařízení 1169/2011
Odborné dovednosti
vypracovat seminární práci týkající se zbožíznalecké charakteristiky vybrané komodity
vypracovat seminární práci týkající se zbožíznalecké charakteristiky vybrané komodity
orientovat se v informacích uvedených na obalech potravin
orientovat se v informacích uvedených na obalech potravin
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Didaktický test
Didaktický test
Doporučená literatura
  • komoditní vyhlášky k jednotlivým potravinám.
  • ANDERLE, P., SCHWARZ, H., BORŮVKOVÁ, V., ŠTĚPÁNKOVÁ, V. Zbožíznalství. Praha: SNTL, 2005. ISBN 8090187145.
  • DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. Ostrava: KEY Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
  • HRABĚ, J., GÁL, R., BUŇKA, F., ROP, O., RŮŽIČKOVÁ, J. Základy zbožíznalství potravin. Zlín: UTB, 2011. ISBN 978-80-7454.
  • SIMEONOVOVÁ, J. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. 1. vyd.. Brno: MZLU, 2003. ISBN 80-7157-7081.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr