Předmět: Legislativa v potravinářství II

« Zpět
Název předmětu Legislativa v potravinářství II
Kód předmětu TUTP/TK9L2
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Šiška Ladislav, MVDr.
Obsah předmětu
1. Historie právních předpisů, struktura a tvorba právních předpisů v ČR a EU. 2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002; č. 852/2004; 853/2004; č. 854/2004; č. 882/2004; Nařízení Komise č. 2073/2005; č. 1375/2015; Nařízení EP a Rady (ES) č. 1069/2009. 3. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění. 4. Vybrané vyhlášky k Zákonu o potravinách a tabákových výrobcích. 5. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), v platném znění; vybrané prováděcí vyhlášky k zákonu o veterinární péči. 6. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví; vybrané prováděcí vyhlášky. 7. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body. 8. Zákon č. 61/1997 Sb., o lihu; Zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu; Zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství; prováděcí vyhlášky. 9. Předpisy ČR a EU týkající se ekologického zemědělství a geneticky modifikovaných organizmů a produktů. 10. Dozorové orgány v oblasti potravinářství. 11. Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád); Zákon č. 500/2004 Sb. - správní řád. 12. Legislativa Evropské unie v potravinářství Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. 13. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008; č. 1332/2008; č. 1333/2008; č. 1334/2008; č. 1924/2006; Nařízení Komise (EU) č. 432/2012; Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013. 14. Legislativa týkající se materiálů vhodných pro styk s potravinami.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 40 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 44 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl.
Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl.
Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky.
Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky.
Odborné dovednosti
Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce.
Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Didaktický test
Didaktický test
Doporučená literatura
  • http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/.
  • http://eur-lex.europa.eu/homepage.html.
  • https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en.
  • https://www.fda.gov/default.htm.
  • http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/.
  • http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2060.
  • www.zakonyprolidi.cz.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr