Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Cukrová řepa a cukrová třtina jako suroviny pro získávání cukru. 2. Získávání cukru z cukrové řepy. 3. Získávání cukru z cukrové třtiny. 4. Přírodní sladidla, jejich vlastnosti a potravinářské využití. 5. Želírující látky využívané při výrobě cukrovinek a jejich vlastnosti. 6. Barviva, aromatické látky, konzervanty, emulgátory, stabilizátory a další přídatné látky využívané při výrobě cukrovinek a čokolády. 7. Výroba cukrovinek s nevykrystalizovanou sacharózou. 8. Výroba cukrovinek s vykrystalizovanou sacharózou. 9. Výroba dražé. 10. Technologie zpracování kakaových bobů. 11. Výroba kakaového prášku a kakaového másla. 12. Technologie výroby čokolády. 13. Charakteristika a potravinářsky využívané vlastnosti bramborové hlízy. 14. Technologie potravinářského zpracování brambor.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 65 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 35 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Charakterizovat funkční vlastnosti surovin (cukr, sladidla, kakaové boby, emulgátory). |
Charakterizovat funkční vlastnosti surovin (cukr, sladidla, kakaové boby, emulgátory). |
Vysvětlit dopady konzumace cukru, sladidel a tuků na zdraví konzumenta. |
Vysvětlit dopady konzumace cukru, sladidel a tuků na zdraví konzumenta. |
Popsat technologii výroby. |
Popsat technologii výroby. |
Vysvětlit význam a důvody reformulací. |
Vysvětlit význam a důvody reformulací. |
Vysvětlit dopad reformulace na recepturu výrobku, technologii výroby a vlastnosti výrobku. |
Vysvětlit dopad reformulace na recepturu výrobku, technologii výroby a vlastnosti výrobku. |
Odborné dovednosti |
---|
Navrhnout reformulaci výrobku (cukrovinky, čokolády, výrobku z brambor). |
Navrhnout reformulaci výrobku (cukrovinky, čokolády, výrobku z brambor). |
Sestavit technologii výroby reformulovaného výrobku. |
Sestavit technologii výroby reformulovaného výrobku. |
Výrobek podle navrženého návodu vyrobit. |
Výrobek podle navrženého návodu vyrobit. |
Zhodnotit vlastnosti vyrobeného produktu. |
Zhodnotit vlastnosti vyrobeného produktu. |
Navrhnout možné modifikace postupu výroby a použitých surovin. |
Navrhnout možné modifikace postupu výroby a použitých surovin. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0854045937.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. VŠCHT Praha, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
OFOAKWA, E.O. Cocoa Production and Processing Technology. CRC Press, 2014. ISBN 9781466598249.
|