Předmět: Technologie potravin V

« Zpět
Název předmětu Technologie potravin V
Kód předmětu TUTP/TK6T5
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Chemické složení a vlastnosti masa. - Postmortální změny a zrání masa. - Jatečnictví. - Bourárenství. - Vedlejší jatečné produkty, primární obaly pro masné výrobky. - Technologie tepelně opracovaných masných výrobků. - Technologie trvanlivých masných výrobků. - Technologie fermentovaných masných výrobků. - Technologie tepelně neopracovaných masných výrobků. - Technologie výroby konzerv a polokonzerv. - Zpracování živočišných tuků. - Charakteristika drůbežího masa. - Jatečné zpracování drůbeže. - Výroba drůbežích výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Definovat chemické složení a vlastnosti masa
Definovat chemické složení a vlastnosti masa
Popsat postmortální změny a principy zrání masa
Popsat postmortální změny a principy zrání masa
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství
Vysvětlit postup výroby masných výrobků
Vysvětlit postup výroby masných výrobků
Odborné dovednosti
Provést výrobu tepelně opracovaných masných výrobků
Provést výrobu tepelně opracovaných masných výrobků
Provést výrobu trvanlivých masných výrobků
Provést výrobu trvanlivých masných výrobků
Provést zpracování drůbežích surovin do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a šunky)
Provést zpracování drůbežích surovin do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a šunky)
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Známkou
Známkou
Didaktický test
Doporučená literatura
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
  • Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.
  • KAMENÍK, J. a kol. Maso jako potravina: produkce, složení a vlastnosti masa. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-673-5.
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995. ISBN 80-9002260-4-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr