Vyučující
|
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
-
Gál Robert, Ing. Ph.D.
-
Gryger Tomáš, Ing.
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení mléka. - Základní operace v mlékárenství. - Technologie výroby sýrů a tvarohů. - Technologie výroby kysaných mléčných výrobků a ostatních mléčných produktů. - Chemické složení vajec a výroba vaječných výrobků. - Chemické složení a vlastnosti masa. Postmortální změny masa. - Jatečnictví, bourárenství. Vedlejší jatečné produkty. - Technologie masných výrobků. Zpracování živočišných tuků. - Chemické složení a vlastnosti drůbežího masa. Výroba drůbežích výrobků. - Chemické složení ryb a výroba rybích výrobků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Charakterizovat jednotlivé složky mléka a vysvětlit jejich význam z hlediska technologie výroby mléka a mléčných výrobků. |
Charakterizovat jednotlivé složky mléka a vysvětlit jejich význam z hlediska technologie výroby mléka a mléčných výrobků. |
Vyjmenovat a blíže popsat základní mlékárenská ošetření, jejich návaznost a význam v technologii výroby mléka a mléčných výrobků. |
Vyjmenovat a blíže popsat základní mlékárenská ošetření, jejich návaznost a význam v technologii výroby mléka a mléčných výrobků. |
Vyjmenovat, charakterizovat a popsat technologii výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků. |
Vyjmenovat, charakterizovat a popsat technologii výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků. |
Definovat chemické složení a vlastnosti masa a masných výrobků. |
Definovat chemické složení a vlastnosti masa a masných výrobků. |
Popsat postmortální změny a principy zrání masa. |
Popsat postmortální změny a principy zrání masa. |
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství. |
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství. |
Vysvětlit postup výroby masných výrobků. |
Vysvětlit postup výroby masných výrobků. |
Odborné dovednosti |
---|
Vysvětlit princip sladkého a kyselého srážení při výrobě mléčných výrobků. |
Vysvětlit princip sladkého a kyselého srážení při výrobě mléčných výrobků. |
Vyrobit a popsat princip výroby tavených sýrů. |
Vyrobit a popsat princip výroby tavených sýrů. |
Vyrobit tepelně opracované masné výrobky. |
Vyrobit tepelně opracované masné výrobky. |
Zpracovat drůbeží suroviny do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a játrovky). |
Zpracovat drůbeží suroviny do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a játrovky). |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Didaktický test |
Písemná zkouška |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Didaktický test |
Doporučená literatura
|
-
BUŇKA, F., PACHLOVÁ, V., BUŇKOVÁ, L., ČERNÍKOVÁ, M. Mlékárenská technologie I. 1. vyd.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
-
BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund, 1995.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
-
KADLEC, P. (Ed.). Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 80-7080-509-9.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
STEINHAUSER, L. Hygiena a technologie masa. Brno : LAST, 1995. ISBN 80-900260-4-4.
-
ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.
|