Předmět: Potravinářské technologie a biotechnologie II

« Zpět
Název předmětu Potravinářské technologie a biotechnologie II
Kód předmětu TUTP/TK6P2
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
  • Gál Robert, Ing. Ph.D.
  • Gryger Tomáš, Ing.
Obsah předmětu
- Chemické složení mléka. - Základní operace v mlékárenství. - Technologie výroby sýrů a tvarohů. - Technologie výroby kysaných mléčných výrobků a ostatních mléčných produktů. - Chemické složení vajec a výroba vaječných výrobků. - Chemické složení a vlastnosti masa. Postmortální změny masa. - Jatečnictví, bourárenství. Vedlejší jatečné produkty. - Technologie masných výrobků. Zpracování živočišných tuků. - Chemické složení a vlastnosti drůbežího masa. Výroba drůbežích výrobků. - Chemické složení ryb a výroba rybích výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Charakterizovat jednotlivé složky mléka a vysvětlit jejich význam z hlediska technologie výroby mléka a mléčných výrobků.
Charakterizovat jednotlivé složky mléka a vysvětlit jejich význam z hlediska technologie výroby mléka a mléčných výrobků.
Vyjmenovat a blíže popsat základní mlékárenská ošetření, jejich návaznost a význam v technologii výroby mléka a mléčných výrobků.
Vyjmenovat a blíže popsat základní mlékárenská ošetření, jejich návaznost a význam v technologii výroby mléka a mléčných výrobků.
Vyjmenovat, charakterizovat a popsat technologii výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků.
Vyjmenovat, charakterizovat a popsat technologii výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků.
Definovat chemické složení a vlastnosti masa a masných výrobků.
Definovat chemické složení a vlastnosti masa a masných výrobků.
Popsat postmortální změny a principy zrání masa.
Popsat postmortální změny a principy zrání masa.
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství.
Charakterizovat jatečnictví a bourárenství.
Vysvětlit postup výroby masných výrobků.
Vysvětlit postup výroby masných výrobků.
Odborné dovednosti
Vysvětlit princip sladkého a kyselého srážení při výrobě mléčných výrobků.
Vysvětlit princip sladkého a kyselého srážení při výrobě mléčných výrobků.
Vyrobit a popsat princip výroby tavených sýrů.
Vyrobit a popsat princip výroby tavených sýrů.
Vyrobit tepelně opracované masné výrobky.
Vyrobit tepelně opracované masné výrobky.
Zpracovat drůbeží suroviny do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a játrovky).
Zpracovat drůbeží suroviny do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a játrovky).
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška
Didaktický test
Písemná zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Didaktický test
Doporučená literatura
  • BUŇKA, F., PACHLOVÁ, V., BUŇKOVÁ, L., ČERNÍKOVÁ, M. Mlékárenská technologie I. 1. vyd.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
  • BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund, 1995.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
  • KADLEC, P. (Ed.). Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 80-7080-509-9.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
  • STEINHAUSER, L. Hygiena a technologie masa. Brno : LAST, 1995. ISBN 80-900260-4-4.
  • ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr