Předmět: Technologie potravin III

« Zpět
Název předmětu Technologie potravin III
Kód předmětu TUTP/TK5T3
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rejdlová Anita, Ing.
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
  • Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
  • Vincová Anna, Ing.
  • Šantová Kristýna, Ing.
Obsah předmětu
- Chemické složení mléka I. - Chemické složení mléka II. - Základní ošetření mléka I. - Základní ošetření mléka II. - Výroba konzumního mléka, smetany a másla. - Čisté mlékařské kultury. - Výroba kysaných mléčných výrobků. - Výroba přírodních sýrů I. - Výroba přírodních sýrů II. - Výroba přírodních sýrů III. - Výroba tavených sýrů. - Výroba tvarohu a kyselých sýrů. - Výroba zahuštěných a sušených mléčných výrobků. - Výroba ostatních mléčných výrobků.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
  • Příprava na zkoušku - 150 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student se orientuje v problematice technologie mléka a mléčných výrobků.
Student se orientuje v problematice technologie mléka a mléčných výrobků.
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby tekutých mléčných výrobků ozřejmit technologii výroby kysaných mléčných výrobků objasnit technologii výroby másla vysvětlit technologii výroby sýrů
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby tekutých mléčných výrobků ozřejmit technologii výroby kysaných mléčných výrobků objasnit technologii výroby másla vysvětlit technologii výroby sýrů
Odborné dovednosti
provést test na rozlišení syrového a pasterovaného mléka vypočítat poměr mléka a smetany potřebný pro standardizaci realizovat sladké a kyselé srážení mléka stanovit aktivní a titrační kyselost mléka uskutečnit výrobu másla zpěňovacím způsobem
provést test na rozlišení syrového a pasterovaného mléka vypočítat poměr mléka a smetany potřebný pro standardizaci realizovat sladké a kyselé srážení mléka stanovit aktivní a titrační kyselost mléka uskutečnit výrobu másla zpěňovacím způsobem
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Didaktický test
Didaktický test
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • BUŇKA, F., PACHLOVÁ, V., BUŇKOVÁ, L., ČERNÍKOVÁ, M. Mlékárenská technologie I. 1. vyd.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
  • BYLUND, G. Dairy processing handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995.
  • FOX, P.F. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. 3rd Ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0-1226-3651-1.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
  • LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed.. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
  • SMIT, G. (Ed.). Dairy Processing: Improving Quality. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 0849317584.
  • ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr