Vyučující
|
-
Rejdlová Anita, Ing.
-
Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
-
Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Adámek Richard, Mgr. Ph.D.
-
Vincová Anna, Ing.
-
Šantová Kristýna, Ing.
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení mléka I. - Chemické složení mléka II. - Základní ošetření mléka I. - Základní ošetření mléka II. - Výroba konzumního mléka, smetany a másla. - Čisté mlékařské kultury. - Výroba kysaných mléčných výrobků. - Výroba přírodních sýrů I. - Výroba přírodních sýrů II. - Výroba přírodních sýrů III. - Výroba tavených sýrů. - Výroba tvarohu a kyselých sýrů. - Výroba zahuštěných a sušených mléčných výrobků. - Výroba ostatních mléčných výrobků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Student se orientuje v problematice technologie mléka a mléčných výrobků. |
Student se orientuje v problematice technologie mléka a mléčných výrobků. |
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby tekutých mléčných výrobků ozřejmit technologii výroby kysaných mléčných výrobků objasnit technologii výroby másla vysvětlit technologii výroby sýrů |
popsat principy základních mlékárenských ošetření charakterizovat technologii výroby tekutých mléčných výrobků ozřejmit technologii výroby kysaných mléčných výrobků objasnit technologii výroby másla vysvětlit technologii výroby sýrů |
Odborné dovednosti |
---|
provést test na rozlišení syrového a pasterovaného mléka vypočítat poměr mléka a smetany potřebný pro standardizaci realizovat sladké a kyselé srážení mléka stanovit aktivní a titrační kyselost mléka uskutečnit výrobu másla zpěňovacím způsobem |
provést test na rozlišení syrového a pasterovaného mléka vypočítat poměr mléka a smetany potřebný pro standardizaci realizovat sladké a kyselé srážení mléka stanovit aktivní a titrační kyselost mléka uskutečnit výrobu másla zpěňovacím způsobem |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Didaktický test |
Didaktický test |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BUŇKA, F., PACHLOVÁ, V., BUŇKOVÁ, L., ČERNÍKOVÁ, M. Mlékárenská technologie I. 1. vyd.. Zlín: UTB ve Zlíně, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
-
BYLUND, G. Dairy processing handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995.
-
FOX, P.F. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. 3rd Ed. London: Elsevier, 2004. ISBN 0-1226-3651-1.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
-
LAW, B.A., TAMIME, A.Y. Technology of Cheesemaking. 2nd Ed.. Malden: Blackwell, 2010. ISBN 9781405182980.
-
SMIT, G. (Ed.). Dairy Processing: Improving Quality. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 0849317584.
-
ŠNIRC, J., GOLIAN, J., HERIAN, K., BUŇKA, F., BUŇKOVÁ, L., ČANIGOVÁ, M. Mlieko a mliečne výrobky. Nitra: SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1451-1.
|