Předmět: Podpora přípravy a realizace výroby potravin I

« Zpět
Název předmětu Podpora přípravy a realizace výroby potravin I
Kód předmětu TUTP/TK5PR
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Salek Richardos Nikolaos, doc. Ing. Ph.D.
  • Kůrová Vendula, Ing. Ph.D.
  • Gryger Tomáš, Ing.
Obsah předmětu
- Metodika zpracování surovinových skladeb. - Surovinové skladby v produkci potravin rostlinného původu, vedlejší produkty, pomocné materiály. - Surovinové skladby v produkci potravin živočišného původu, vedlejší živočišné produkty, pomocné materiály. - Surovinové skladby v produkci nápojů, vedlejší produkty, pomocné materiály. - Program SuperPro Designer - základní softwarové rozhraní studentské verze programu. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - tvorba základního výrobního diagramu I. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - tvorba základního výrobního diagramu II. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - materiálová bilance vstupů, meziproduktů a výstupů I. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - materiálová bilance vstupů, meziproduktů a výstupů II. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - optimalizace základních procesů I. - Program SuperPro Designer - ovládání programu - optimalizace základních procesů II. - Tvorba modelové výrobní linky I. - Tvorba modelové výrobní linky II. - Prezentace výsledků tvorby modelové výrobní linky.

Studijní aktivity a metody výuky
Cvičení na počítači, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Modelovat výrobní proces
Modelovat výrobní proces
Plánovat a analyzovat technologické procesy
Plánovat a analyzovat technologické procesy
Odborné dovednosti
Sestavit základní technologické schéma
Sestavit základní technologické schéma
Používat základní funkce softwarového nástroje Super Pro Designer
Používat základní funkce softwarového nástroje Super Pro Designer
Inicializovat jednotkové operace
Inicializovat jednotkové operace
Modifikovat jednotkové operace
Modifikovat jednotkové operace
Definovat suroviny a pomocné materiály
Definovat suroviny a pomocné materiály
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Demonstrace
Demonstrace
Odborné dovednosti
Cvičení na počítači
Cvičení na počítači
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • Manuál k programu SuperPro Designer..
  • Prezentace ze seminářů.
  • DOSTÁLOVÁ, J. a kol. Technologie potravin - Potravinářské zbožíznalství. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.
  • GRIFFITHS, M. (Ed.). Improving the Safety and Quality of Milk. Improving Quality in Milk Products.. Cambridge: Woodhead Pub., 2010. ISBN 9781845699437.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr