Předmět: Legislativa v potravinářství I

« Zpět
Název předmětu Legislativa v potravinářství I
Kód předmětu TUTP/TK5L1
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Historie právních předpisů, struktura a tvorba právních předpisů. - Základy legislativy v oblasti potravinářství. - Legislativa České republiky vztahující se na potraviny. - Přehled právních předpisů Evropské unie týkajících se potravin 178/2002, 852/20004, 853/2004, 2017/625 - Právní předpisy týkající se označování potravin. - Systém rychlého varování pro potravinové výrobky a krmiva (RASFF). - Základní legislativní požadavky z pohledu Zákona o potravinách. - Vybrané vyhlášky k zákonu o potravinách. - Základní legislativní požadavky z pohledu Veterinárního zákona a vybraných prováděcích vyhlášek. - Základní legislativní požadavky z pohledu Zákona o ochraně veřejného zdraví. - Přehled dalších zákonů - Zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, Zákon o ekologickém zemědělství. - Zákon o lihu a Zákon o povinném značení lihu. - Přehled dalších zákonů Zákon o ČOI, Zákon o SZPI, Zákon o ochraně spotřebitele. - Systém jakosti, vnitřní a vnější audity potravinářských provozů.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zápočet - 60 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Znalost vývoje českého potravinového práva.
Znalost vývoje českého potravinového práva.
Znalost vzniku, schvalování a zanikání právních předpisů včetně znalosti hierarchie národní a evropské legislativy.
Znalost vzniku, schvalování a zanikání právních předpisů včetně znalosti hierarchie národní a evropské legislativy.
Odborné dovednosti
Na základě modelového zápisu kontrolního zjištění v potravinářském provozu je student schopen přiřadit situaci odpovídajícím právním předpisům a identifikovat případné neshody.
Na základě modelového zápisu kontrolního zjištění v potravinářském provozu je student schopen přiřadit situaci odpovídajícím právním předpisům a identifikovat případné neshody.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr